A kapun túl csodák várnak

Schmöltz Margitot a kortárs olvasóközönség történelmiregény-íróként ismeri - vagy legalábbis így ismerte eddig. 2022-ben a Könyvmolyképzőnél jelent meg első ifjúsági regénye, egy, a természetszeretetet népszerűsítő pályázat révén.

A történet főhőse a 12 éves Hanna, egy átlagos tini, aki a balatoni nyaralásról hazatérve a telefonján egy új, érdekes applikációt fedez fel: a Kék imágót. Az alkalmazás minden nap új, izgalmas feladatot ad neki. Hanna egyre jobban megismeri a természetet: rovarokat, ízeltlábúakat, növényeket. Hatlábúakat és apró terméseket gyűjt, latin neveket böngész az interneten, pókhálókat fotóz, pocsolyalakókat vizsgál mikroszkópja alatt. A feladatokban segítségére van legjobb barátja, Fasírt. A két gyerek egy idő után rájön: egy virágos rét is megannyi kincset rejt. 

Ez mind szép és jó, de közben csak ki kéne deríteni, ki állhat a rejtélyes app mögött, hiszen az illető láthatóan sokat tud a felhasználóról. Vajon Hanna anyukája vagy apukája az? Netán a nővére, a természetvédelmi mérnöknek készülő Lina és barátja, Tomi? Esetleg a szomszéd Tibi bácsi, vagy a piros hajú Postáska? Még az is lehet, hogy valamelyik osztálytárs. A feladatok mellett szereplőinknek ezt a rejtélyt is sikerül megoldani a történet végére. Sőt, közben valakinek még szülinapi bulija is van, méghozzá a tizenharmadik.

És hogy a lelkes ifjú olvasó se maradjon ki a mókából, a szerző - aki ebben a műfajban is otthon érzi magát - összeállított egy 13 kalandból álló Kék imágó-kalandlapot. A feladatok, amelyek közül némelyik ismerős lehet a regényből, a nyári szünetben simán teljesíthetők, az élmény pedig garantált.

A Németh Kinga borítójával, Kiscsatári Zsófia szöveggondozása nyomán megjelent könyvet 12 éven felül bárki bátran kézbe veheti, gyerekek és felnőttek egyaránt. Amilyen rövid, olyan tartalmas, mégis könnyű nyári olvasmány, ami arra ösztönöz, hogy fedezzük fel a lakóhelyünk környékét, a minket körülvevő természet apró csodáit.


A kötet adatai: Schmöltz Margit: Kék imágó. Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2022.

Megjegyzések