Egy gyermek nyomában


Harsányi Zsoltot eddig népszerű történelmi regények írójaként ismertem. Bár tudtam, hogy vannak könnyedebb történetei is, korábban egyiket sem olvastam. Az Édes fiammal ez megváltozott.

A regény eredetileg 1935-ben jelent meg a Singer és Wolfnernél. A könyvben elbeszélt jelenidő is nagyjából erre az időszakra tehető. Pontosan nem tudjuk, melyik évben játszódik a történet, csak azt, hogy a Nagy Háború után. A három főszereplő: özvegy Petky Mártonné, a lánya, Éva és Szombati Tamás, a fiatal mérnökhallgató, doktorandusz. A hölgyek az ifjú, több nyelven beszélő Szombatit titkárként veszik maguk mellé, miután Klára asszonyban  Bayer János nyugalmazott kúriai bíró révén feléled a remény 22 évvel korábban elvesztett fiának megtalálására.  

A második fejezetben részletesen megismerhetjük, hogyan szeretett egymásba annak idején Gyarmathy Klára, Burger báró mohosi gazdatiszt lánya és a nyughatatlan feltaláló, Morvay Mario, miként házasodtak össze, és hogyan romlott meg a házasságuk, ami végül válással végződött. Olvashatunk a kis Ádám eltűnéséről, akinek nyomában az újraházasodott, ám megözvegyült asszony a fiatalok kíséretében bejárja fél Európát, sőt, még Észak-Afrikába is eljutnak kutatóútjuk során. 

Nem meglepő módon Éva és Tamás között szerelem szövődik, bár ezt egy bizonytalan érzés, egy időről időre felbukkanó gyanú beárnyékolja. Harsányi még az utolsó oldalakon sem hagyja unatkozni az olvasót, és a végkifejletet az egyetlen oldalnyi zárófejezetre tartogatja. 

A regény új kiadása a Corvina Sikerkönyvek sorozatban látott napvilágot 2012-ben. A további kötetek listája nem túl hosszú, de a címek felkeltették az érdeklődésemet. Egyet-kettőt még biztosan el fogok olvasni később.


A kötet adatai: Harsányi Zsolt: Édes fiam. Corvina Kiadó, Budapest, 2012. 

Megjegyzések