Szökni tudni kell

 

A legtöbb gyerek számára természetes, hogy a víz a csapból jön, a házban van WC, amit le lehet öblíteni, a csirke pedig sütve vagy rántva, az asztalon várja az éhes szájakat. Így van ezzel a két angliai gyerek, a hatéves Eszter és a tizenkétéves Robert is, akiket szüleik, Éva és Tony egy szabolcsi faluba, Kokasra küldenek nyaralni az anya rokonaihoz. Csakhogy hamar megtapasztalják: az élet nem mindenhol olyan, mint Londonban. A vizet a kútból kell felhúzni a mosdáshoz, az angol WC helyett kerti pottyantós van, éjszakára pedig ott a bili. No és a csirke sem vágja hanyatt magát konyhakészen. Bizony, Erzsike néninek kell levágnia. És ez csak az egy hónapos nyaralás eleje.

Ennyi szörnyűség után nem is csoda, hogy a gyerekek úgy döntenek, hazaszöknek kényelmes angliai életükbe. Pontosabban Eszter szökik először, Bobival, a komondorral, de Robert Sári ló hátán a nyomukba ered. Amint a szökésre fény derül, Erzsike néni férje, Sanyi bácsi öreg Trabantján, oldalán a nem éppen józan életű Józsi szomszéddal nekivág az országnak, hogy megtalálja Esztert és Robertet, akiket közben az egész magyar rendőrség keres, és komoly jutalmat is kitűznek, hátha valaki a nyomukra akad. A kétségbeesett szülők olaszországi nyaralásukat otthagyva rohannak Magyarországra, bekapcsolódva a keresésbe, miközben gyermekeik kalandok sorát élik át. Megismerkednek a sokgyerekes költő Benedekkel, a Hortobágyon parádés lovas bemutatót tartanak, és beállnak egy német cirkuszi társulatba is, ami elhagyni készül az országot.

Nógrádi Gábor könyvében az izgalom és a humor jól megfér egymás mellett. A szerző még személyes kikacsintásokat is tesz, például amikor a lélekvándorlásról ír: "Én például majd Brad Pitt szeretnék lenni, ha lehet, vagy Madonna...", vagy amikor tudatosítja: itt egy regényről van szó, amit az írónak kötelessége lezárni, nem bízhatja az olvasókra a befejezést. Persze ha valaki saját maga szeretné megalkotni a történet végét, arra is van lehetősége, de azért érdemes elolvasni az utolsó pár oldalt. A könyv felnőtteknek is szórakoztató olvasmány, gyerekeknek pedig bátran merem ajánlani. Hiszen mi hozza meg igazán a kedvet az olvasáshoz, ha nem egy ilyen könnyed, mégis izgalmas kalandregény? 


A kötet adatai: Gyerünk haza! Móra Könyvkiadó, Budapest, 2018. Harmadik, felújított kiadás



Megjegyzések