Sárkányfi virraszt


Akinek kisgyereke van vagy volt, legalább egyszer biztosan átélte, milyen az, amikor a csemete egyáltalán nem akar aludni. Amikor ül az ágyában, és vigyorog, netán még hangosan kacag is mellé. A kislányunkkal ilyen gond nem volt. Legalábbis nem hangoskodott, inkább csendben sztrájkolt. Bezzeg az öccse! 

Vele átéltük azt, amit Bíró Szabolcs az első gyermekével, aki Sárkányfi történetét ihlette. A kis sárkány a Sokszögletű Kerek Erdőben él szüleivel. Nincs vele semmi gond, bár aludni egyáltalán nem szeret, inkább hasznosabb dolgokkal múlatná az időt. Ezért egy este elhatározza, hogy felkerekedik, hogy társat találjon magának az éjszakai ébrenléthez. Így akad rá Kuruttyra, a varangyos békára, Fincire, a mezei egérre, Ursusra, az örvös medvére és Aszklépioszra, az erdei siklóra. Hiába, egyikük sem szeretne játszani vele, amikor aludhatnak is. Egy valakit azért mégis talál, akit nem húz magával az álom: Strixet, a bölcs öreg szakállas baglyot, aki elmagyarázza neki, mi az éjszakai ébrenlét ára. Hogy megfogadja-e az erdő őrének tanácsát? Az kiderül a mese végén?

A Korsós Szabina remek rajzaival illusztrált kötetet dr. Hegyi Márta, a Bethesda Gyermekkórház neurológusának bevezetője nyitja, amelyben a szakértő röviden ismerteti, mi a különbség a "pacsirta" és a "bagoly" típusú alvók között, és miért nagyon fontos az ember életében az alvás. Még a gyerekekében is. Azt hiszem, a felnőtteket erről nem kell győzködni, a kis sárkányoknak pedig itt van az a szép és tanulságos mese. Bíró Szabolcs ezzel a könyvvel bizonyította, hogy kitűnően ért a gyerekek nyelvén is, azóta pedig kétszeres apaként még több gyakorlatra tett szert.


A kötet adatai: Bíró Szabolcs - Korsós Szabina: A sárkány, aki nem akart aludni. Manó Könyvek, Budapest, 2017.

Megjegyzések