Krimimese felnőtteknek

 

Biztosan sokan tapasztalták már: nem mindig jár sikerrel, ha egy tudós kutató szépirodalmi vizekre téved. Vannak persze üdítő kivételek, és nemcsak a sci-fi műfajban. A hazai olvasóknak ismerős lehet Bogdán István könyvtáros, történész neve. Ha így nem ugrik be, talán egy-két könyvcím segít: Régi magyar mértékek, Régi magyar históriák, Régi magyar mulatságok, Mestere volt egykor, Kézművesek mestersége.

A történelemtudomány doktora, a papírgyártás és több más hazai kézműves iparág történetének egyik legjelesebb kutatója fenti műveivel már  megmutatta, hogy lehet olvasmányos, közérthető tudományos munkát írni komoly témákról is - persze ebben nem ő volt az első, mindenesetre jól rácáfol a ma is élő előítéletekre. Talán ismeretterjesztő munkáinak sikere ösztönözte arra, hogy 1977-ben megírja első szépirodalmi művét, az Őfelsége magánnyomozója című krimimesét, amely 2006-ban, a szerző halála után 5 évvel jelent meg új kiadásban. A könyv megjelöléséből is látszik, hogy nem egy egyszerű krimiről, detektívregényről van szó. A történet egy meseszerű, kitalált országban, Ludóciában, annak is fővárosában, Monteludóban játszódik. A főhős, Filamér magánnyomozó szabadidejében főleg mesekönyveket olvas, miközben sikeres nyomozásokat folytat, ügyfelei nagy megelégedésére.

Ismertségének és elismertségének köszönheti, hogy amikor a király, XII. Kajetán élete veszélybe kerül, az uralkodó őt bízza meg: derítse ki, kik akarják félretenni őt és örökösét, kedves unokáját. Filamér hamarosan egy olyan bűnszövetkezetre és kémhálózatra bukkan, amilyennel csak gengsztertörténetekben és a XX. század totális rendszereinek történetében találkozhatunk. Hogy a történet kortárs, azt jól mutatják a magándetektív módszerei, az általa használt megfigyelési technikák és a sok autós üldözéses-menekülős jelenet. 

Bogdán a kötet lapjain megcsillogtatja kifinomult humorát is, miközben egy véresen komoly történetet tesz elénk, hiszen a királyt félretenni készülő banda tagjai még a gyilkosságtól sem riadnak vissza, Filamér és jóbarátja, Lotifán felügyelő élete is többször veszélybe kerül, nem egyszer a halállal is szembe kell nézniük. Mivel meséről van szó, természetesen a végén a jók győzedelmeskednek, a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését, de addig egy hosszú, rögös és akadályokkal teli utat kell bejárniuk. Az olvasó nem unatkozik egyetlen pillanatra sem.

Ez a kötet meggyőzött arról, hogy elolvassam Bogdán István más szépirodalmi munkáit is, és újraolvassam egykor népszerű ismeretterjesztő könyveit. Hamarosan újra találkozhattok vele a blogon. 


A kötet adatai: Bogdán István: Filamér. Őfelsége magánnyomozója. Bolt Kft., Budapest, 2006.

Megjegyzések