Füred felemelkedése

Fábián Janka ma az egyik legolvasottabb hazai szerző, aki méltán került a kortárs irodalom élvonalába. Műveinek megírását rendkívül alapos kutatómunka előzi meg, így amit leír, nemcsak stílusos és olvasmányos, de a történelmi hátteret tekintve is helytálló. 

Jankának eddig két kisregényét olvastam és ajánlottam: a Cholera-naplót és az Árvízi naplót. Míg ezek Pest-Budán játszódnak az 1830-as években, a 2022-ben második kiadásban megjelent Az Anna-bál szerelmeseinek helyszíne Füred, amely ebben az időben, az 1815 és 1836 közötti két évtizedben válik kis fürdőtelepből a Balaton legfelkapottabb üdülőhelyévé. A történet főhőse Györöky Ilka, a különc földbirtokos özvegy Györöky Kálmán lánya, aki igaz barátságba kerül a dúsgazdag Szentgyörgyi-Horváth család egyetlen lányával, Krisztinával, Tinivel. A két lány egy nagyon izgalmas időszakban nő fel, és válik érett fiatal nővé. Persze nem kerüli el őket a szerelem sem. Tini kitart választottja mellett, míg Ilka életében három férfi is feltűnik: a bécsi katonatiszt, a báró és a házitanító. Hogy végül az ifjú hölgyek megtalálják-e a boldogságot, és jól döntenek-e, az kiderül a regény végére. Mint ahogy az is, mikor és kik rendezték valójában az első Anna-bált.

Közben nem kevésbé érdekes ez a nyár nélküli évvel kezdődő időszak más szempontból sem. Füred lakosai és az évről évre ide látogatók életét nem egyszer próbára teszik az időjárás viszontagságai, a tűzvész és a kolera is. Mindezek dacára a kis telep szépen kiépül, köszönhetően olyan magas rangú vendégeknek, mint József nádor és családja, a Füreden is építkező keszthelyi birtokos, gróf Festetics László, a zalai Deák Antal és Ferenc, a Balatont kedvtelésből átúszó báró Wesselényi Miklós, valamint a helyi színjátszást pártoló, drámáival segítő Vörösmarty Mihály és Kisfaludy Sándor, illetve utóbbi felesége, Szegedy Róza. Nagy örömmel olvastam a Komlóssy Ferenc vezette székesfehérvári társulat fellépéseiről, a színház építéésről és a kor országos visszhangot kiváltó eseményeiről, például gróf Széchenyi István nagylelkű felajánlásáról a Magyar Tudós Társaság létrehozása érdekében. 

A polcon már ott van a kötet folytatása, A szabadság szerelmesei. Hamarosan arról is írok majd. Addig is olvassatok minél többet Fábián Jankától, mert érdemes. 


 A kötet adatai: Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei. Libri Kiadó, Budapest, 2022.

Megjegyzések