Történetek kíváncsi gyerekeknek

 

A gyerekeket születésüktől fogva érdekli a körülöttök lévő világ: színek, formák, hangok, anyagok. Aztán az ízeket is elkezdik felfedezni. Ha valami tetszik nekik, a mimikájukkalmés hangokkal jelzik, próbálják a felnőttek értésére adni. És egyszer csak eljön az idő, amikor már elmondják, és ami talán még fontosabb: rengeteget kérdeznek, mert mindenre kíváncsiak. Ilyen kíváncsi kislány Panka is, Czernák Eszter gyerekkönyveinek főszereplője, aki anyukájával minden nap sétál egyet. Ám ezek a séták sokkal izgalmasabbak egy gyereknek, sokkal többet jelentenek, mint az egyszerű mozgás, levegőzés. Valódi felfedetőutak, tele kalandokkal.

Négy évszakon keresztül követhetjük nyomon anya és lánya kalandjait. Kipróbálhatjuk, milyen a befagyott pocsolyán lépkedni vagy csúszkálni, mi mindenre jó a frissen hullott hó, készíthetünk madáretetőt, találkozhatunk vakonddal, fújhatjuk a pitypang felmagzott virágát, hallgathatjuk és megkereshetjük a fakopáncsot, a szorgos méhecskéket, ugrálhatunk pocsolyákban, és figyelhetjük az állatok lábnyomait. Eső után még gilisztákkal és csigákkal is találkozhatunk. Nyáron megleshetjük, hogyan lesz a hernyóból pillangó, ebihalból béka, milyen élet van a fecskefészekben, mit gyűjtenek a mókusok, a verebek és a hangyák. Ősszel szedhetünk gesztenyét, faleveleket, megfigyelhetjük a süniket, denevéreket, vadkacsákat. És a sor még hosszan folytatható a saját történeteinkkel is. Egy a lényeg: a természet sok-sok izgalmat rejt, csak nyitott szemmel kell járni.

A Monszport Vivien rajzaival készült kötetet a kiadó a 2-5 éves korosztálynak ajánlja. Nálunk a négy és a kétéves gyerek is tátott szájjal, figyelmesen hallgatja a történeteket, ők is kérdeznek egy-egy állatról, növényről, elmesélik az együtt átélt kalandokat. Ezzel is élményeket gyűjtenek, a szülők pedig remek ötleteket kapnak rövid sétákhoz. Ilyenkor mi is újra gyerekek lehetünk egy kicsit.


A kötet adatai: Czernák Eszter: Hová bújt a süni? Panka és az évszakok. Pagony, Budapest, 2021.

Megjegyzések