Egy film kalandos útja


A Pagony Abszolút töri sorozatában eddig csupa jó ifjúsági regényt olvastam. Nem volt ez másként Zágoni Balázs könyve esetében sem, amely eredetileg 2022-ben jelent meg, idén pedig a nagy népszerűségre való tekintettel a második kiadás is napvilágot látott. 

A történet három főhőse, Karola, Bende és Fejó - teljes nevén Ferenc József - a Magyar Nemzeti Filmarchívumba látogatnak, ahonnan útjuk egyenesen az iskola ősöreg platánjához vezet, aminek a titkát ők is ismerik. Szeretnének anyagot gyűjteni a prezentációjukhoz Kertész Mihály filmrendezőről és legrégebbi előkerült munkájáról, a sok szempontból különleges A toloncról. Nemcsak a rendezővel ismerkednek meg, hanem többek között a mecénás Janovics Jenővel, a kolozsvári színház igazgatójával, a két ünnepelt színésznővel, Jászai Marival és Berky Lilivel, gróf Bánffy Miklóssal is. Villamoson utaznak, vargabélest esznek a New York kávéházban, Erdélybe utaznak forgatni, ahol szembesülnek a zord valósággal, a kiéleződő magyar-román ellentétekkel. Karola közben próbálja felkutatni az őseit. Útjukat a Ferenc Ferdinánd trónörökös megölése ürügyén kirobbanó háború szakítja félbe, vissza kell térniük a jelenbe, ha nem akarják átélni azt, amiről korábban a történelemkönyvben olvastak. 

Ha a könyv itt véget érne, már akkor is elégedettek lehetnénk, ám hőseinknek újra el kell látogatniuk a múltba. Fontos küldetésük van. Csakhogy nem 1914 nyarán találják magukat, hanem 1916 decemberében. Az uralkodó, I. Ferenc József halála után az ország, különösen a főváros, királykoronázásra készül. Ebben pedig jelentős szerepe van Bánffynak és Kertésznek is. Hogy pontosan mi, azt a regényben részletesen elolvashatjuk. Mint ahogy megtudhatjuk azt is, hogyan zajlott a '16-os szilveszteri bál Bornemisszáné Szilvássy Carolánál. 

A kötetben találkozhatunk mások mellett Korda Sándor és Koós Károly nevével, illetve olyan kitalált alakokkal, akik színesítik a cselekményt, miközben rámutatnak a kor feszült társadalmi és nemzetiségi helyzetére. Zágoni Balázs regénye stílusával és nyelvezetével biztosan elnyeri a fiatalok tetszését, ám a kor történései iránt érdeklődő felnőtt olvasóközönség számára nem kevésbé fontos könyv. Olyan szépirodalmi mű, amely nem szokványos életművek megismerésére ösztönözheti az arra fogékonyakat. Ehhez kiváló adalékul szolgál a felhasznált irodalom, fotók és dokumentumfilmek jegyzéke.

Bernát Barbara borítója alatt Győri Hanna példásan gondozott, Ferenczi Szilárd és Návai Péter szakértői bábáskodása, valamint utóbbi történelmi kiegészítése mellett végső formába öntött szöveg rejlik. A mű egyben méltó főhajtás a 2021-ben elhunyt Balogh Gyöngyi filmtörténész - az archívum Gyöngyi nénije - emléke előtt. 


A kötet adatai: Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood. Pagony Kiadó, Budapest, 2023. Második kiadás.

Megjegyzések