Hajnal az Újvilágban


Aki olvasta Fábián Janka Az angyalos ház című könyvét, aligha fogja elfelejteni Hajnal Imre nevét. A neves bonviván, színházi és némafilmszínész a főszereplője az írónő Rozmaring című kisregényének. Én itt találkoztam először a művész alakjával, és a történet meggyőzött arról, hogy el kell olvasnom a három kötetes művet is.

Az 1913 januárjában játszódó rövid történetben az itthon népszerű bonviván New Yorkba utazik, hogy vendégművészként fellépjen a Broadwayn Lehár Ferenc operettje, A víg özvegy különlegesnek számító, magyar szereplőkkel megrendezett előadásában. Nem egyedül utazik a hajón, hiszen vele tart inasa, Tóth Gyuri, egykori szerelme, egyben állandó partnere, a színésznő Szegedy Kató és az impresszárió, Szolnoki Márton. Amerikában régi kolozsvári kollégája, a világvárosban élő Földes Guszti várja, aki bemutatja  az operaénekes Enrico Carusónak, a Biograph Girlként ismert Mary Pickfordnak és Mack Sennett producernek is. Hajnal számára ezek a találkozások meghatározó élmények, és segítenek közelebb vinni céljához. Ugyanis amerikai utazása kapóra jön egy másik fontos küldetés megvalósításához, aminek a táskájában lapuló titokzatos tárgyhoz van köze. Hogy sikerrel jár-e, az kiderül a rövidsége ellenére is fordulatos történet végére.

Nincs Fábián Janka-mű romantikus-szerelmi szál nélkül. A Rozmaring címszereplője Rosemary, az ír származású táncoslány, akivel Hajnal együtt tölt néhány kellemes napot. Úgy tervezi, hogy tovább marad Amerikában, és elviszi "kedvesét" Hollywood-ba is, ám végül kénytelen hazatérni, aligha van más választása. 

Janka nagyon jól mozog a történelmi környezetben, szereplői élnek, hitelesen rajzolja meg a cselekmény hátterét. Olvashatunk például pár elejtett megjegyzést a Titanicról, tájékozódhatunk a magyar és az amerikai némafilmekről, a technikai újításokról és azok fogadtatásáról, az Újvilág színházi és filmes életéről. 

A könyv akár a strandra, akár a hosszú téli estékre remek választás, de bármikor érdemes levenni a polcról, ha valami rövid, de izgalmas olvasmányra vágynál.


A kötet adatai: Fábián Janka: Rozmaring. Ulpius-ház Könyvkiadó, Budapest, 2014.



Megjegyzések