Anna emlékei

A Fejér megyei Pázmándon alig akad olyan ember, aki ne ismerné a Szendrei családot: a néhai Szendrei Györgyöt, feleségét, Pálinkás Máriát és öt gyermeküket, köztük Annát, akinek emlékeiről a mostani könyvajánló szól. Legalábbis ez derült ki azon a 2019-ben megrendezett beszélgetésen, amely egyben Újházi Valéria: Egyszer rég című kis kötetének bemutatója volt.

A szerző visszavitte a történeteket édesanyja szülőfalujába, s ezt a gesztust a helyiek nagy örömmel fogadták. Sok kedves emléket idéztek fel, ahogy ez a beszélgetést megörökítő videóból is kitűnik. 

Aki figyelmesen használja a közösségi oldalakat, kincsekre bukkanhat. Én is így, egy tematikus adok-veszek csoportban találtam rá Vali "hirdetésére", miszerint írt egy könyvet, amit szeretne megosztani az érdeklődőkkel, minimális támogatásért cserébe. Rögtön felvettem vele a kapcsolatot, és pár nap múlva a vékony kötet már ott is volt a postaládában. 

Az Egyszer rég tehát Újházi Jánosné Szendrei Anna visszaemlékezéseit tartalmazza, úgy, ahogy azt lányainak, Anikónak és Valinak annak idején elmondta. Ezek nem szó szerint lejegyzett történetek, a stílusuk, szóhasználatuk és a hangulatuk mégis olyan, mintha valóban az elbeszélő hagyta volna ránk egy kockás füzetben. Az elbeszélések 1935 és 1949 között játszódnak Pázmándon, Székesfehérváron és a kárpátaljai Nagyszőlősön.

A gyermekkori események között a szép emlékek mellett megjelenik a háborús menekülés, majd a visszatérés a Hazába. Megismerkedünk a fiatal fehérvári szakaszvezetővel, Újházi Jánossal, aki kalandos úton, a veszéllyel dacolva érkezik meg szülővárosába. Szendreiék 1948-as Fehérvárra költözése nélkül a fiatalok talán soha nem találkoztak volna, és mindkettejük élete másképp alakul. De aminek meg kellett történnie, megtörtént. "Abban a pillanatban a világ dolgai leegyszerűsödtek és ragyogóan széppé váltak - ahogy mindig is történik, amikor két összeillő ember találkozik." - zárja szülei történetét Vali. 

Szendrei Anna 2003-ban költözött el az égi Hazába, férje, Újházi János 2013-ban hunyt el. Emléküket lányaik mellett a mintegy 80 oldalas, rövid, mégis tartalmas kötet, s ezen keresztül sok olvasó őrzi.  


A kötet adatai: Újházi Valéria: Egyszer rég, 1935-1949. Elbeszélések szüleink emlékére. Székesfehérvár, Újházi Valéria és Újházi Anikó, 2018. 


Megjegyzések