Isten barátai


Bár az elmúlt 20 évben sok történelmi regényt olvastam, ezek többsége az 1914-gyel kezdődő XX. században játszódik. Tinédzserként szerettem a török kort, a reformáció korát is, de ez az érdeklődésem háttérbe szorult, amikor elkezdtem komolyabban történelemmel foglalkozni. Szépirodalmi kalandozásaimban, Bíró Szabolcs révén eljutottam az Anjou-korhoz. Aztán elindítottam a blogot, és felfedeztem olyan szerzőket, akik a korai magyar történelem, elsősorban a honfoglalás időszaka és a kora Árpád-kor felé fordították a figyelmemet. Köszönettel tartozom nekik, hogy megmutatták és megmutatják, lehet ma Magyarországon jó történelmi regényt írni erről a két-három évszázadról is. 

Közéjük tartozik Osztrogonácz Miklós, aki Ösvények című kötetével egy hosszú, fáradságos munkával kikövezett úton indult el. Az Új Kereszt Testvériség trilógia első kötetének története egy magukat keresztényeknek mondó, vérszomjas emberekből álló társaság rémtettei nyomán bontakozik ki. Ajbars, az erdőelvi favágó saját bőrén tapasztalja meg, hogy az Új Istent szolgáló emberek nem mind jók. Erőszakkal terjesztik a kereszténységet a Vajkból Istvánná lett király országában, s szó szerint tűzzel-vassal irtják a "pogányságot", miközben különös, mesékben létező teremtmények után kutatnak. A fiatal férfi családja brutális legyilkolása után megfogadja: bosszút áll a Testvériségen, elsősorban a titokzatos Fekete Emberen. Vándorlásai során találkozik a szláv Radussal, aki társául szegődik.

Eközben Frankföldön egy Rattero nevű mór-spanyol harcos, egy senki által lovaggá nem ütött lovag egykori társai után kutat, és Párizs városában végül nyomra lel. Gyilkosságok és kegyetlen kínzás árán fontos információkra tesz szert. Segítője, a skót Alroy egy listával távozik, amelyen nem hétköznapi emberek nevei sorakoznak. Ajbarshoz hasonlóan a rettenetes titkok őrzőjét is a bosszúvágy hajtja északra, a vikingek földjére, hogy beteljesítse küldetését, és leszámoljon az Isten nevében öldöklő gyilkosokkal.

A kötet nyelvezete rendkívül szókimondó, erőszak, vér és szexualitás tekintetében leginkább George R. R. Martin Tűz és jég dala ciklusának köteteire és az ezek alapján készült Trónok harca sorozatra emlékeztet. Az erőszak és a naturalista ábrázolás azonban Osztrogonácz Miklós esetében sem öncélú, a kor sajátja, amely hozzátartozik a valós környezethez, hitelesíti azt. Ettől függetlenül a fokozottan erőszakos tartalom miatt a regény elolvasása nagykorúak számára ajánlott. 

És ha már hasonlóságok: bár az olvasó nem biztos, hogy egyetért velem, a regényben kulcsszerepet játszó tündérek engem leginkább a J. R. R. Tolkien által megalkotott tündékre emlékeztetnek. Nem csupán szenvedő alanyai a történteknek: segítségük nélkül Ajbars és Rattero aligha jutnának közel végső céljukhoz. 

Amivel talán kezdenem kellett volna az értékelést, az a kötet megdöbbentő terjedelme. Mégis a végére hagyom, hogy ezzel hangsúlyozzam: amíg ezt a 672 oldalt olvastam, nem volt egyetlen unalmas perc, egyetlen felesleges bekezdés vagy jelenet sem. Ez a történet így kerek egész, és akár már az első kötettel véget érhetne.

Persze jeleztem már, hogy egy trilógia nyitódarabjáról van szó. Miklós nemrég örömmel adta hírül, hogy még idén szeptemberben érkezik a második, Mártírok című kötet, amelyben két újabb szereplőt ismerhetünk meg. Amint kézhez kapom az új könyvet, nekiülök, és beszámolok róla. Addig is olvassátok el az Ösvényeket, vagy ha egyben szeretnétek "letudni" az egész trilógiát, várjatok 2022-ig. Várhatóan ekkor jelenik meg a sorozat záróakkordja, de erről majd később. 

És akkor jöjjön, ami még sosem volt: reklám!
A kötet a Mindenség Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető. 
Ha személyesen szeretnéd megvásárolni, megteheted a Tuan Kiadó boltjában. Ha dedikált példányt szeretnél, keresd a szerzőt itt vagy itt.

A kötet adatai: Osztrogonácz Miklós: Ösvények. Új Kereszt Testvériség 1. könyve. Szerzői kiadás, 2021. 

Megjegyzések