Trónfoglalók évtizede


A kortárs irodalomban sokak örömére egyre több a történelmi regény. Ebben a műfajban előkelő helyet foglal el az Anjouk sorozat. 

A szerző, Bíró Szabolcs 2020-ban egy - saját megjelölése szerint - apokrif történelmi rémlátomással lepte meg az olvasókat, 2021-ben pedig a képregénypiacon is megjelent az Akit háromszor koronáztak írójaként. Várai Artúr illusztrátorral közös munkájukban Anjou Carobertonak a trón megszerzéséért vívott évtizedes harcát dolgozták fel egy rövid, de tartalmas füzetben.

Krónikásunk ezúttal nem egy külső szemlélő. Egy olyan, az idők során férfivá érő ifjú szemüvegén keresztül ismerjük meg a történteket, aki apjával a Magyar Királyság területére érkező fiatal nápolyi herceg, Caroberto szolgálatába áll. Néhány hónappal később III. András, az utolsó Árpád-házi király mindössze 36 esztendősen örökre lehunyja szemeit. Halála után hárman versengenek a magyar trónért: Caroberto mellett a cseh Vencel, akit László néven ellenkirállyá koronáznak, majd miután ő Cseh- és Lengyelország ura lesz, Wittelsbach Ottó lép a helyébe. A Szent Korona viszontagságos utat jár be, mire a Károly nevet választó Anjou fejére kerül. A helyzetet a tartományurak sem könnyítik meg, élükön Kán Lászlóval. Persze a harmadik, immár törvényes koronázás után Carolus nem dőlhet hátra. Újabb évtizednyi harc árán sikerül az egész országot megszereznie, ahogy erről a 13. oldalon olvashatunk.   

Amit egy regényben oldalakon keresztül, akár egy egész fejezetben lehet taglalni, az egy képregényben gyakran mindössze egyetlen képkockába sűrűsödik. Így van ez ebben az esetben is. A sűrítésnek nagyon fontos szerepe van, hiszen csak a legfontosabb események jelennek meg a lapokon, ám azok rendkívül hangsúlyosak. 

A szöveg mellett a képi világ legalább annyira meghatározó egy ilyen történetben, Várai Artúr pedig nagyon komoly munkát végzett. A karakterek arca és gesztusai kifejezők. Egy-egy fintornak vagy mosolynak nagy jelentősége van. Rám a legnagyobb hatással a keresztnek a felravatalozott András királyra vetülő hatalmas árnyéka volt. 

Az utolsó oldalakon rövid ismertetőt olvashatunk Szabolcs regényfolyamáról, a Képes Krónikák Kiadó szintén remek Királyok és keresztek sorozatáról és arról a színes, 130 oldalasra tervezett album formátumú magyar történelmi képregény-antológiáról, amely 13 korszakot és kimagasló személyiségeket jelenít meg a honfoglalóktól Kossuthig. A történetek a legismertebb magyar történelmiregény-írók jegyzik, a képanyagot pedig egy nemzetközileg is sikeres művészcsapat készíti. A kiadvány várhatóan májusban érkezik. Egyik történetét már ismerjük, és a többi is biztosan kiváló lesz. Csak győzzük kivárni.


A kötet adatai: Bíró Szabolcs - Várai Artúr: Akit háromszor koronáztak. Képes Krónikák Kiadó - Libub Group Kft., 2021.

Megjegyzések