Nymburki szép napok


Bevallom: nem ismerem jobban a cseh irodalmat, mint egy átlag magyar olvasó. Jaroslav Hasek Svejkjén túl eddig csak Bohumil Hrabal regényei, egyéb prózai művei jutottak el hozzám, hazai fordításban és a filmes feldolgozások szintjén.

A sajátos humoráról és és néha többoldalnyi hosszúságú mondatairól híres Hrabal mester 25 éve hunyt el, meglehetősen érdekes körülmények között. Ám most nem ez a téma. Az évforduló kapcsán az egyik kedvenc kötetemet szeretném mindenki figyelmébe ajánlani.

Az életrajzi elemekkel bőven megtűzdelt Sörgyári capriccio 1979-ben jelent meg először magyarul, Hap Béla fordításában. Több kiadás után az Európa Könyvkiadó 2017-ben ismét megjelentette, ezúttal a pénztárca- és olvasóbarát Európa Zsebkönyvek sorozatban, megtartva Hap magyarítását.

Jirí Menzel egyik kedvenc szerzője és jóbarátja a nymburki sörgyárban töltötte gyermekkorát, ahol nevelőapja, Frantisek Hrabal volt a könyvelő. A kis Bohumil hatéves volt, amikor anyja 1920-ban hozzáment a férfihez. A regény elbeszélője a fiatal, gyermektelen Maryska, akinek földig omló hajzuhatagát az egész város csodálja. Minden férfi szerelmes belé, vagy legalábbis rajong érte: a fodrász, a kocsmáros, a sörgyár igazgatója, még érzelmeit a maga sajátos módján kimutató, az asszony viselkedése miatt gyakran feszengő férje, Francin is.

S ha a hétköznapok nem lennének elég eseménydúsak a gyakran elromló Orion motorkerékpárral, a sörgyári teendőkkel és Francin városból hozott ajándékaival, egyszer csak megérkezik a régen látott báty, Pepin, a világháborút megjárt suszter, munkaeszközeivel és frontélményeivel felszerelve. Ettől kezdve nincs olyan igazgatósági ülés, amit nyugodtan meg lehetne tartani, a gyár élete felbolydul, és végül a kisváros is tanúja lesz Mary átalakulásának.

Aki túl van a könyvön, semmiképpen ne hagyja ki Menzel 1980-as filmjét. A színészi alakítások zseniálisak, és a szinkron is remekül eltalált, elég csak Kern András Pepinjét említeni. És aki még szeretné fokozni a jót, hallgassa meg a hangoskönyv változatot Für Anikó és Kern András előadásában. 
 

A kötet adatai: Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2017.


Megjegyzések