A Megváltó útja



Szinte hihetetlen, de már 45 éves Franco Zefirelli egyik legnépszerűbb filmje, A názáreti Jézus. A film forgatókönyvét a rendező mellett Anthony Burgess és Suso Cecchi d'Amico jegyezte. Ebből William Barclay írt szöveget, amely a filmből vett rengeteg fotóval kísérve még ebben az évben meg is jelent angolul. Magyarországon 1992-ben, azaz kereken 30 évvel ezelőtt a Helikon Kiadó gondozásában látott napvilágot a kötet, Springer Mária kitűnő fordításával.

A mintegy 290 oldalnyi terjedelmű kötet jelentős részét Paul Ronald képei foglalják el. Ezeket végignézve felidéződnek bennünk a film legemlékezetesebb jelenetei. Igazi kedvcsináló ahhoz, hogy leüljünk és megnézzük a 383 perces monstre mozit, persze nem egyben. 

A kötet 6 nagyobb fejezetből áll: A születés, Az út kezdete, Az emberhalász, A tizenkét tanítvány szétküldése, Az út a kereszthez, A beteljesült ígéret. A függelékben térképet láthatunk a Szentföldről Jézus korában - aki minden helyszínt szeretne megtalálni, annak érdemes egy részletesebb térképet kézbe venni -, alapos szómagyarázatot és történelmi háttérismereteket kapunk, ami a törvényt, a Messiást és Palesztinát illeti. A könyv végén olvashatjuk a szereposztást is. Ennek egyetlen hibája, hogy a Barabást alakító Stacy Keach kimaradt belőle, de nagy értéke, hogy a kötetbe került, hiszen a színészek listája remek kedvcsináló lehet azoknak, akik még nem látták a filmet. Zefirellinek nem akármilyen szereplőgárdát sikerült összeválogatnia annak idején. Kitűnő alakításukat még inkább emelte Maurice Jarre zenéje. 

A názáreti Jézus, akár filmben, akár könyvben sokkal komolyabb(nak tűnő) alkotás, mint a tavaly ajánlott A lator, ám fő üzenetük ugyanaz: megváltásunk a Kereszten teljesedett be. 


A kötet adatai: Franco Zefirelli - William Barclay: A názáreti Jézus. Helikon Kiadó, Budapest, 1992.

 

Megjegyzések