Az első nyomozás


Vannak olyan regények, amelyek az elsőtől az utolsó oldalig izgalmasak. Ilyen Berg Judit és Kertész Erzsi első közös ifjúsági regénye, a 2017-ben megjelent A négy madár titka, amelyben egy tizenéves fiú, Kiki  barátját, a két napja eltűnt Gerdát keresi. Amikor az olvasó kezébe veszi a könyvet és kinyitja, a történet már javában zajlik, a szerzők rögtön belevágnak a dolog közepébe. 

Az hagyján, hogy Gerda eltűnt, de nagyapjának, az elismert ornitológus professzornak már egy hónapja nyoma veszett, és senki nem tudja, mi történhetett vele. Még a házvezetőnője, Ibolya néni sem. Kiki az idős férfi és a kislány keresése közben nem mindennapi kalandokba keveredik. Ráadásul a titokzatos DR és két marcona embere is üldözi, hogy kiszedjék belőle a professzor titkát. Persze akkor sem mondaná el nekik, ha tudná, miről is van szó.

Azaz ahogy a fiú halad előre a nyomozásban, lassan mégis fény derül a titokra. Ebben nagy segítségére van az első fejezetben szereplő ládika, aminek a tetején ez a kis versike áll:

Galamb mutatja az utat,
Sas őrzi a fészket.
A titok fölött holló köröz,
A veréb nem közönséges madár.

Még a felnőtt olvasó - a kiadó egyébként 8 és 12 éves kor közötti gyerekeknek ajánlja a könyvet - is elismerően bólogat, amikor ifjú hősünk sorra oldja meg a talányokat, és jut egyre közelebb a megoldáshoz. Igazi detektívtörténet, ami játszódhatna bármelyikünk gyerekkorában, hiszen olyan időtlen értékekről szól, mint a barátság, az önzetlenség, a kitartás, a tudásvágy és olyan kortalan, általános emberi rossz tulajdonságokról, mint a kapzsiság, a pénzéhség, a bosszúvágy.

S hogy a történet végül boldogan ér-e véget? Nos, attól függ, kinek a szemszögéből. 

A kötet rövid fejezeteivel remekül illeszkedik az ifjúsági regények sorába, a két kitűnő szerző munkáját pedig Bernát Barbara borítója és illusztrációi teszik kiemelkedővé.


A kötet adatai: Berg Judit - Kertész Erzsi: A négy madár titka. (Kiki nyomoz 1.) Pagony, Budapest, 2017.

Megjegyzések