A főváros madárszemmel

 

A Vili, a veréb óta tudjuk, milyen izgalmas a nagyváros egy kismadár számára. Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla igényes, szép kiállítású könyve ezt az élményt emeli új szintre. Úgy szórakoztat, hogy közben tanít is.

Frida, a kanári egy Andrássy úti villában él idős gazdájával, Mici nénivel, míg egy napon megszökik az asszony undok, vadászösztöntől hajtott macskája elől. Az utcára kerülve összetalálkozik egy kis verébbel, Gubanccal, akivel számtalan kalandot él át, miközben berepülik a fővárost, megismerik a nevezetességeit, legszebb tájait. Nemcsak a felfedezés vágya hajtja őket, hanem egy varjúsereg és egy Gizda nevű, mindenre elszánt macska is, akinek lezáratlan ügye van Gubanccal. Szárnyalásuk során többször találkoznak Danikával, a segítőkész kisfiúval. Neki még fontos szerepe lesz a kötet végén ígért folytatásban.

S hogy milyen helyeket járhatunk be hőseinkkel együtt? A Hősök terén leszállunk a kisföldalattiról, megnézzük a Városligetet, az Állatkertet, a Széchenyi fürdőt, a Fővárosi Nagycirkuszt, a Vidámparkot, elidőzünk a Margitszigeten, naplemente után  megcsodáljuk a Duna-part csodálatos látványát, reggel az Országházat, a Szent István Bazilikát, az óriáskerékről szemléljük a környéket, testközelből ismerkedünk a Lánchíd oroszlánjaival, siklóval felmegyünk a várba, pénzérmét dobunk a Mátyás-kút medencéjébe. Frida és Gubanc megmutatják nekünk a Várnegyedet - felülnézetből, egy török temetőt, ahol nem nyugszik senki, a Mátyás-templomot és a Halászbástyát, a labirintust. A Gellért-hegyről vissszatekintünk Pestre, a Duna-hidakra, majd egy hosszabb repülés végén megérkezünk a Svábhegyi Csillagvizsgálóhoz, aztán átugrunk a Normafához és a város legmagasabb pontjára, a János-hegyi kilátóhoz. Innen megint sok-sok szárnycsapás után érjük el a Millenárist, a Duna felett átrepülve a Bálnát, a Nemzeti Színházat, a Füvészkertet, s végül a Nyugati Pályaudvart, ahol kis barátaink budapesti kalandja befejeződik, és ahol egy új kaland veszi kezdetét.

Trogmayer Éva alapos gyűjtőmunkát végzett - ezt a kötet végén található, további olvasásra, ismerkedésre ösztönző irodalomjegyzék is jól mutatja -, hogy bemutathassa nekünk az Egervölgyi Lilla által mesterien ábrázolt helyszíneket: a történelmet, látnivalókat, a természetet, játékokat és kalandokat. Ezeket a könyv lapjain egy-egy piktogram jelöli. A Frida és Gubanc Budapesten tehát egy izgalmas ifjúsági regény és útikönyv egyben, mindez album méretben, 64 oldalon, írásban és képben elbeszélve. Érdeklődve várom a szerzőpáros következő közös munkáját, a két kismadár új történetét. Addig is ideje beszereznem tavaly megjelent könyvüket, a Medvemesét, amiről szintén beszámolok majd itt, a blogon.


A kötet adatai: Trogmayer Éva - Egervölgyi Lilla: Frida és Gubanc Budapesten. HVG Könyvek, Budapest, 2022.

Megjegyzések