A kutyák világa

 

Szász Imre neve valószínűleg nem ismeretlen az állatvilág iránt érdeklődők, a horgászat, vadászat szerelmesei számára. 1963-ban írt, majd 1984-ben második kiadásban megjelent könyvében a szerző az élelemszerzés felől közelített a kutyákhoz, bemutatva azt, hogyan háziasította az ember az ebet, és váltak egymás hű társaivá a vadászatok során.

A Maszat és társai címszereplője egy fekete puli, akit Szász részletesen megismertet az olvasókkal, felsorolva legfontosabb kutyatulajdonságait, egyfajta általános képet felvázolva ezekről az egymástól nagyon sokban különböző négylábúakról. Megismerhetjük a kutyák iskoláját, pontosabban iskoláit, a különleges képzési formákat, a jutalmazás és büntetés módjait.

A kötet második részében ellátogatunk egy kutyakiállításra, ahol a magyar kutyafajták, főleg pásztorok és házőrzők  mellett kedvelt vadászebeket, életmentőket láthatunk, s mellettük a legkedveltebb szobakutyákat, kisebbeket, nagyobbakat egyaránt. Megtudhatjuk többek között azt is, milyen filmszerepeket játszik a dán dog, milyen hangja van a máltai pincsinek, és hogy mit, illetve kit őriz az airdale terrier.

Ez a könyv, amennyire rövid, annyira informatív, hasznos és egyben humoros, könnyed olvasmány négy éven felülieknek. Azért felolvasva a kisebbek is élvezhetik, különösen Zsoldos Vera mulatságos rajzainak köszönhetően.


A kötet adatai: Szász Imre: Maszat és társai. Móra Könyvkiadó, Budapest, 1984.

Megjegyzések