Mit rejt a torony?

 

A címben feltett kérdés csak egy a sok közül, amit feltehetünk Trux Béla első ifjúsági regénye kapcsán. A szerző történelmi regényeket és novellákat ír, valamint előadásokat tart, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A középkor világ foglalkoztatja, elsősorban a templomos lovagrend és a keresztes hadjáratok. Munkásságáról, további műveiről bővebben itt olvashattok.

A torony titka a 14. század hajnalán, Franciaországban játszódik, három testvér történetét mondja el, akik Fort Rose-ban, azaz Rózsavárban élnek. Apjuk, a vár és a hozzá tartozó birtok ura, Pascau De Riparia éppen egy hosszú útról tér haza. Távollétében a várat idősebb fiára, az apródéveit töltő, lovagnak készülő 12 éves Duranra bízta. No meg a tiszttartójára, Ferrand-ra. Pascau nagyúr és neje, Roselinde úrnő két fiatalabb gyermeke egy 10 éves ikerpár, a folytonosan kísérletező, a tudomány iránt érdeklődő Mathieu és a lányruhákat, a női dolgokat nem kedvelő Isabeu. A három kalandvágyó kamasz egyáltalán nem unatkozik, megtalálják maguknak az izgalmakat, ám az életük fordulatot vesz, amikor felfedezik, hogy a vár öreg tornyában rejtélyes dolgok történnek. Persze rögtön nyomozni kezdenek, bár ez nem olyan egyszerű, hiszen szüleik és az őrség mellett a várnép is lesi minden mozdulatukat.

Apjuk hazatérve ajándékokkal lepi meg őket, és egy hírrel: a király, Szép Fülöp lovagi tornát rendez. Duran élete első küzdelmére készül, testvérei pedig várják, hogy végre eljuthassanak a királyi udvarba. Mathieu így kis időre megszabadulhat a tudományos érdeklődését rosszalló Péter atyától, Isabeu pedig arról ábrándozik, hogy részt vesz az apródok íjászversenyén. Erről persze szó sem lehet. Ami Toulouse-ban történik, arra viszont egyikük sem gondol. Az ikrek egy titkos csomag után nyomoznak, és a rejtélybe beavatják bátyjukat is.

Hazatértük után a nyomozás tovább folytatódik. Mi lehet a titkozatos csomagban? Hol lehet a csomag, és miért rejtette el apjuk mindenki elől? Mi történik akkor, amikor a kalandvágy és a kíváncsiság már kevés? Lesz-e elég bátorságuk és erejük szembeszállni a várra leselkedő veszéllyel? Megannyi kérdés, amelyekre mind választ kapunk az utolsó oldalra érve, és közben feltárul a torony titka is.

Trux Béla remekül megírt, Varga Zsolt fedélgrafikájával és illusztrációjával megjelent kalandregényét egy szószedettel egészítette ki, amely segít az ifjú olvasóknak értelmezni az általuk nem ismert kifejezéseket. Az utószóban ígéretet kapunk arra, hogy kedvező fogadtatás esetén a három testvér története újabb kötetekben folytatódik. Ehhez a szerző várja az olvasói visszajelzéseket. Éljetek minél többen a lehetőséggel, vegyétek kézbe, adjátok oda a (kis)kamaszoknak a könyvet, és ha tetszett, jelezzétek a www.facebook.com/TruxBela/ oldalon! És ne felejtsétek el ajánlani másoknak! 


A kötet adatai: Trux Béla: A torony titka. Főnix Könyvműhely, Miskolc, 2019.

Megjegyzések