Hölgy fehérben

 


Az egyik első regény, amit Benedek Szabolcstól olvastam, Az élcsapat, avagy Tanácsköztársaság 1919 volt. Most, az új regénye kapcsán derült ki számomra, hogy mindkettő a Pont Kiadónál jelent meg. Mivel a Király! című, magyar uralkodókról írt könyve óta virtuális kapcsolatban vagyunk, és rendszeresen váltunk üzenetet, elküldte nekem A fehér ruhás lány még nyomdaszagú, friss példányát, amit dedikált is "a könyvek kiváló krónikásának". Nagyon örülök, hogy megtisztelt ezzel.

No de az új könyvről is írjak valamit, hiszen a blog követőit ez érdekli. Szabolcs először - és biztosan nem utoljára - írt ifjúsági regényt. Nagyon jól tette. A végeredmény önmagáért beszél. A rövidségében is teljes, a pandémia után játszódó történet középpontjában egy Budapesten élő testvérpár áll. Laura és Bence a szüleikkel élnek egy régi bérház egyik emeleti lakásában. Jó barátságban vannak a felső szomszéd lánnyal, Dórival, aki állatorvosi asszisztens anyukájával és nagymamájával lakik. Apukájuk egy szerkesztőségben dolgozik, anyukájuk az egyik minisztériumban. Házasságuk hétköznapinak mondható, még a rendszeres konfliktusokkal együtt is. 

Az viszont már korántsem hétköznapi, amit a gyerekek egyre gyakrabban tapasztalnak. A lakásukban vagy a házban időről időre egy furcsa, elmosódott alak, egy titkozatos fehér ruhás lány tűnik fel. Az öltözéke régimódi, és mintha nem élő ember lenne. Persze Anya nem hisz a kísértetekben, neki hiába is mondják. Dóri nagymamája viszont - amikor éppen nem valamelyik sorozatot nézi a tévében - élénken érdeklődik iránta. Laura és Bence felbuzdulnak a néni mondókáján, és nyomozni kezdenek a rejtélyes Flóra után. Egyre több titokra derül fény, és az ifjú olvasók közben hőseinkkel együtt megismerkednek Magyarország, a főváros és a ház 20. századi történetével, az I. világháború és a spanyolnátha időszakával.  

A sztoriban fontos szerepet játszik két tengerimalac, egy Dániel nevű nyúl és a gazdája is. Miközben feltárul a múlt, és olvashatunk kávéházi életről, IV. Károly király jótékonysági gyereknyaraltatásáról, a millenniumi földalattiról, a régi Margit-szigetről, a környezet abszolút mai: laptopokkal, Combino villamossal, hatsávos úttal, kínai bolttal, no meg a covid utáni mindennapokkal, ehhez illő nyelvezettel.

Hogy kinek ajánlom a könyvet? A kiadóhoz hasonlóan minden tíz évnél idősebb olvasónak, legyen gyerek vagy felnőtt, akár érdeklődik a történelem iránt, akár (még) nem. Aki kézbe veszi, garantáltan egy remek élménnyel lesz gazdagabb. Azon ne lepődj meg, ha a befejezés könnyeket csal a szemedbe, különösen így novemberben.  


A kötet adatai: Benedek Szabolcs: A fehér ruhás lány. Ifjúsági regény. Pont Kiadó, Budapest, 2022.

Megjegyzések