Szökjünk busszal!

 

Csukás Istvánt gyerekkoromban főleg a Keménykalap és krumpliorr miatt szerettük. Persze ott volt a Mirr-Murr is, de Bagaméri valahogy jobban megmaradt, a nagyobbak is remekül szórakoztak rajta. 

Tavaly láttam a tévében a Berosált a rezesbanda című filmet, kiváló magyar színészek főszereplésével. A történet nagyon tetszett, és mivel Csukás írta a forgatókönyvét, biztos voltam benne, hogy az eredeti regényt is el fogom olvasni. Most ez is megtörtént.

A rövid, alig több mint 90 oldalnyi kötet a film megjelenése után a Könyvmolyképző Kiadó Jonatán Könyvmolyképző sorozatában, keményfedeles, védőborítós kiadásban került az olvasóközönség elé, Katona Ildikó közreműködésével, Szőnyi Gergely fedélgrafikájával és illusztrációival. 

A történet középpontjában Alsókukucs város általános iskolájának kísérleti osztálya áll, egész pontosan az ő szökésük. Az osztály a hangadó Szinyák vezetésével meglép osztályfőnökük, a központilag föléjük helyezett, kegyetlen Riminyák terrorja elől, még az elkobzott hangszereiket is magukkal viszik, és elkötik az iskolabuszt. A céljuk nem más, mint elérni, hogy Riminyákot kirúgják, ehhez pedig a helyi tévé ambiciózus bemondóját, Adorjánt használják eszközként. Rajta keresztüll közvetítik az üzeneteiket az igazgatóhoz és a szüleikhez. Hogy honnan? Az elhagyott orosz laktanyából, amiről kiderül, hogy nem teljesen lakatlan, hiszen a fegyverarzenál mellett itt maradt Igor, aki az épületben bujkál.

Közben egy másik kaland is kezdetét veszi. A polgármester elhatározza, hogy állatkertet nyit a város híres szülötte, Borzas Béla tiszteletére. Ehhez viszont állatokra is szükség van. No de mit adnak be az emberek egy vidéki, falusias kisvárosban? Egy bakkecskét, egy nyúlcsaládot, egy varjút és egy kitömött baglyot. Az igazán nagy attrakció Rudi, a vaddisznó lenne, csakhogy őt nem olyan könnyű elfogni. Ezért Kelemen és az öreg portás, Miska bácsi a nyomába erednek. Előbbi a siker, utóbbi a túlóradíj reményében. Hogy mi sül ki az egészből, s hogy végződik az osztály kalandja? Kiderül az utolsó fejezetekből. 

A könyvet Csukás könnyed stílusa teszi igazán szerethetővé. Aki látta a filmet, biztosan nem fog csalódni, aki pedig nem, annak érdemes megnéznie.  


A kötet adatai: Csukás István - Katona Ildikó: Berosált a rezesbanda. Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2013.

Megjegyzések