Nyuszi és egérke kalandjai



Amikor négy évvel ezelőt azon gondolkodtunk, milyen mesekönyvet hozzon a Jézuska a három hónapos kislányunknak, nagyon jó ötleteket kaptunk a fehérvári Pagony üzletben. Bár az üzlet neve azóta változott, szívesen járunk oda, főleg karácsony és szülinapok táján. Főleg most, hogy már lassan két éve egy kisfiúnak is válogatunk. 

A legkisebbek is nagyon élvezik az Axel Scheffler által illusztrált köteteket, különösen Julia Donaldsonnal közös munkáit. A Londonban élő német művész éppen ma 65 esztendős, ezért gondoltam, pár sorban bemutatom az általa készített kedvenc sorozatunkat, a Pipp és Pollit. 

Pipp, a nyuszifiú és Polli, az egérkislány már egész korán megérkeztek a családunkba, a pagonyos eladó hölgyeknek köszönhetően. Most 5 kötetünk van, ezekből egyet, A karácsonyfa címűt tavasztól őszig a könyvespolc tetején tartjuk, várva, hogy jöjjön a december, és ismét elővehessük. A másik négyet rendszeresen forgatjuk. A gyerekek kedvence A barátságos csiga, főleg, amikor Pollit vigasztalhatják, és izgulhatnak azért, mi lesz a madár által kiszemelt kis csigával. Nagyon szeretik A kis tócsát is, mi nem kevésbé, hiszen ebből megtanulhatják, hogy ha pisilni kell, bizony nem árt időben elindulni, nehogy baleset legyen a vége. Az új barát ugyan nyári, strandolós történet, de nálunk egész évben porondon van. Jaki, a kutyus kedves kis állat, és ahogy a sirály elragadja a fagyiját - na, az igazán izgalmas. A piros lufiban Pipp nagyon örül a léggömbjének, egészen addig, amíg véletlenül el nem engedi. Aztán amikor hiába üldözik és kidurran, Pollinak remek ötlete támad. Ez a kis könyv különösen azért tetszik, mert a gyerekek szembesülhetnek a mulandósággal.

Persze a történetek fontos tanulságai mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a kis olvasóknak - sokszor egyedül lapozgatják, és mesélik esténként, még a lassan kétéves is - tetszen, amit látnak, és közben jól szórakozzanak. Axel Scheffler bármelyik könyvét is nyitjátok ki, az élmény garantált. Ha nincs erőtök egy-két este mást olvasni, ezek tökéletesek elalvás előtt. 

A könyvek elérhetők a Pagony webshopjában, üzleteiben és a nagyobb kereskedésekben. Még nem késő párat kérni a Jézuskától.

Megjegyzések