Tisztelettel, őszintén

 

Korábban már írtam arról, mennyire meghatározó személyiség volt számomra Nagy György televíziós műsorvezető. Gyerekkoromból még egy ilyen embert tudnék kiemelni, akivel Nagyhoz hasonlóan szintén nem volt alkalmam találkozni: Győrffy Miklóst. Amikor én őt láthattam, hallhattam, az tényleg a gyerekkorom volt, hiszen az utolsó nagy műsorait 2005-ben készítette. Nyilván ezekből akkor még túl sokat nem fogtam fel, de a jellegzetes hangja és a stílusa nagyon megfogott. Hogy újságíróként mennyire értékes volt azt most, a harmincas éveimben értem igazán, az elérhető videókból, írott anyagokból.

S hogy milyen ember volt? Milyen édesapa, kolléga, mester? Ezekre a kérdésekre kap választ az, aki elolvassa pályatársa, Gyuricza Péter, a Kodolányi János Egyetem oktatójának interjúkötetét. A könyv egy rövid, nekrológnak is beillő visszaemlékezéssel kezdődik. Szerzője sajnos már szintén nincs köztünk. A riportalanyok által is sokat emlegetett Bölcs István nemrég, 87 esztendős korában elhunyt. Így a köny immár kettejüknek állít emléket.

Az első fejezetben Gyuricza Péter és Győrffy Miklós 2014-ben rögzített beszélgetését olvashatjuk, sok-sok életrajzi és személyes részlettel, a gyerekkortól a soproni és budapesti tanulmányokon át az újságírói pálya csúcsáig, a médiából a főiskolai, egyetemi oktatói évekig. A leghitelesebb személytől ismerhetjük meg olyan történések hátterét, amelyekről korábban csak az érintettek tudtak. Öröm és szomorúság, felívelés és lejtmenet, lelkesedés és kiábrándultság mind-mind megjelennek ebben az őszinte beszélgetésben.

Győrffyhez hasonlóan rá emlékező rádiós és televíziós pályatársai, kollégái és tanítványai is őszintén beszélnek a hozzá fűződő viszonyukról, a vele megélt jóról és rosszról, közvetlenségről és szabadszájúságról, hirtelen felcsattanásokról és néha elviselhetetlen stílusról. Ezek nagy részét a hallgatók és a nézők egyáltalán nem tapasztalták meg, hiszen ahogy többen elmondják, Győrffy széles látókörű, olvasott kultúremberként szólalt meg a mikrofon mögött vagy a kamerák előtt, és ilyen is volt, de másként bánt a családtagjaival, mint a kollégáival vagy a tanítványaival. Markáns véleményét például a belpolitikáról, pártpolitikusokról a nyilvános megszólalásaiban árnyalta, sőt, igyekezett kerülni - nem úgy a magánéletben. Őszinte ember volt, még ha ezzel többeket meg is bántott. A kötet második fejezetében egykori pályatársak, olyan ismert személyiségek vallanak róla, mint Fodor János, Kepes András, Nej György, Rangos Katalin, Szénási Sándor, Havas Henrik, Gundel Takács Gábor vagy Sándor Pál. A harmadik fejezetben egyetemi kollégái - köztük Szabó Péter, Virágh Ildikó és D. Kiss Csaba - és egykori tanítványai - Nemes Tamás, Azurák Csaba, Pusztay András - beszámolóit olvashatjuk. Mindkét fejezetben őszintén, de tisztelettel - vagy megfordítva: tisztelettel, de őszintén - nyilatkoznak róla azok az emberek, akikre életében nagy hatást gyakorolt. Az Epilógusban lánya, Győrffy Orsi idézi meg hasonló nyíltsággal sajátos apa-lánya kapcsolatukat, milyen volt apja tanítványának lenni, és mit jelent, ha valaki Győrffy. 

A könyvben szereplő beszélgetőtársak rövid életrajzai főleg az én generációm tagjait és a nálam fiatalabbakat segítik az interjúalanyok megismerésében, hogy az is el tudja helyezni őket a hazai médiavilágban, aki korábban semmit vagy csak nagyon keveset hallott, olvasott róluk. Ez főleg azok esetében hasznos, akik valamikor a magyar rádiózás, televíziózás csillagai voltak, ám mára "kikoptak" a köztudatból. Pedig ha valakik, ők igazán értékeset alkottak.

A kötetet egy színes fényképmelléklet zárja, portrékkal, életképekkel, levelekről, igazolványokról, díjakról készült fotókkal. Bízom benne, hogy olvashatunk még hasonlóan tartalmas, színvonalas munkákat a rendszerváltás előtti és környéki kiemelkedő rádiós, televíziós műsorvezetőkről, újságírókról, akár még életükben. Köszönet Gyuricza Péternek és a Kocsis Kiadónak, valamint az interjúalanyoknak, hogy ez a kötet megszületett, és ezáltal minél többen megismerhetik egy olyan legendás személyiség életét és munkásságát, amilyen Győrffy Miklós volt. 


A kötet adatai: Gyuricza Péter: A Győrffy. Kocsis Kiadó, Budapest, 2022.

Megjegyzések