A magad főnöke vagy

 

Bár korábban több vele készült interjút elolvastam és megnéztem, Háy János munkásságához eddig nem kerültem közel. Ez A cégvezetővel megváltozott. Az első regény, amit kézbe vettem, és nem az utolsó.

A könyv főhőse, ahogy a cím is mutatja, egy cégvezető, aki immár harminc éve sikeres. Elégedett lehetne az életével, a befektetéseivel, de mégsem az. A mindennapjaiból hiányzik valami, amit nem kap meg a feleségtől, ezért amikor úgy adódik, hosszas tépelődés után a válás és az új nő mellett dönt. Sosem gondolta volna, hogy ez bekövetkezik.

Háy ismeretlen elbeszélője kifinomult humorral, nem kevés iróniával fűszerezve, már-már bántóan őszintén feleselget vállalkozónkkal, ezzel az emberi lényként összetett, mégis kiismerhető, kiszámítható figurával. Ez a fickó morális megfontolások nyomán hozza meg döntéseit, ha az érzelmekről, a családról van szó, ám üzletemberként kegyetlen is tud lenni, ha a helyzet és a piaci logika, az üzleti érdek azt diktálja. Valójában hasonlít a legtöbb emberhez, akiket saját önös érdekei mozgatnak. Márpedig melyikünkkel nem fordult még elő akár csak párszor, hogy a saját érdekeinket helyeztük előtérbe, mert azt akartuk, végül nekünk legyen jó. Hogy a cégvezetőt mi mozgatja az életben, azt Baranyai (b) András borítója sűrítve mutatja meg nekünk.

A könyv azért is nagyon jó, mert a sokszor hrabali hosszúságúnak érzett mondatokból nemcsak a főszereplők, de több, a történet szempontjából nem feltétlenül fontos alak történetét megismerhetjük, mintegy mellékesen odavetve, ám meglehetős részletességgel, átvezetve olvasóit a 20. századon. Ők is emberek, akik éppúgy küzdenek az élettel, mint bárki más. Vannak sikereik és kudarcaik, hol boldogok, hol boldogtalanok, egyszer a csúcson érzik magukat, másszor a mélyben. 

Kinek szól ez a kötet? Mindenkinek, aki szembesülni akar saját magával. Ahogy a szerző erre rávilágít: "Azt kérdezed, mi közöd hozzá? Te is cégvezető vagy, akár van bejegyzett céged, akár nincs, mert azt az embert, aki vagy, te vezeted. A cégvezető a te életed könyve. Rólad szól és a barátaidról, meg a rokonaidról, az osztálytársaidról, a gyerekeidről és a szüleidről. A cégvezető helyes és helytelen döntéseid könyve, a céljaid és céltalanságaid, a cselekvésed és a tehetetlenséged könyve. A cégvezető mi vagyunk."


A kötet adatai: Háy János: A cégvezető. Regény. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2020.

Megjegyzések