Fel a pódiumra!

 

Korábban írtam már arról, hogy egy ideje ismerkedünk itthon Vadadi Adrienn ovis könyveivel. Mint tudjátok, a felnőtteknek szóló művek és a gyerekkönyvek mellett szívesen olvasok ifjúsági irodalmat is, így nem maradhatott ki a 2019-ben a Pagony Abszolút Könyvek sorozatában megjelent Miénk a színpad! sem. A regény cselekménye egy iskolában játszódik, ahol minden évfolyamon egy tesis, egy képzős, egy zenei és egy dráma osztály tanulói mutatják meg évről évre, mit tudnak. A 6.d, a drámások osztálya is lázasan készül a MűvészBejárónak nevezett bemutatóra, már amikor nem más vonja el a figyelmüket.

Mint minden iskolában, itt is megy a rivalizálás az osztályok között, ami sokszor kemény odacsapásokat és még keményebb bosszút jelent. A dések igazán kitesznek magukért ebben is. És persze olyanok, mint a kamaszok általában, a maguk problémáival, lelki nyűgeivel. Szeretnek és utálnak, irigyelnek és lenéznek másokat. Némelyikük életét bimbózó románcok, másokét nagy veszekedések, megint másokét súlyproblémák, a szülők meg nem értése vagy túlzott féltése nehezítik meg. Még a szerelem sem olyan egyszerű ebben a korban. Ezt mindannyian ismerjük.

És ha ez nem lenne elég, ott vannak a tanárok, akiket általában nem szeretnek. Túl sokat követelnek, nem elég megértők, néha lehetnének engedékenyebbek is. A legjobban osztályfőnöküket, Eszter nénit szeretik, aki a magyar- és a drámatanáruk is. Ő próbálja terelgetni őket, már amikor hagyják. A bemutatásra készülő darabbal sem úgy haladnak, ahogy kéne, ráadásul a tanárnő is eltűnik, persze a legrosszabbkor. 

Vadadi Adrienn nemcsak az óvodások, de az iskolások nyelvét is nagyon jól érti. A regény megírásában nagy segítségére voltak a pilisszentlászlói Kékvölgy Waldorf Iskolában szerzett tapasztalatok. Bár a szereplők kitaláltak, egyikükben vagy másikukban magára ismerhet a kamasz vagy a felnőtt olvasó, hiszen ugyanolyanok, mint bárki más. A kiadó elsősorban 9-12 éveseknek ajánlja a kötetet, de nagyobbak, akár szülők is élvezettel forgathatják.

És hogy mi lesz a következő az Abszolút Könyvek sorozatból? Még nem tudom, de merítési lehetőség van bőven. A lista meglehetősen hosszú, és ahogy múlik az idő, csak egyre hosszabb lesz, köszönhetően az új megjelenéseknek.


A kötet adatai: Vadadi Adrienn: Miénk a színpad! Pagony Kiadó, Budapest, 2019.

Megjegyzések