Sárkányok évszázadai

 

Napjaink talán legolvasottabb fantasyszerzője George R. R. Martin, akinek a népszerűséget A Tűz és Jég dala sorozat és az annak első kötete nyomán a Trónok harca címet kapott HBO széria hozta el. Virtuális világunkban az utóbbi valószínűleg jóval nagyobb publicitással járt, amiből azért negatívumok is következnek. Elég csak arra gondolnunk, mennyi dühödt rajongó (?) követelte a mestertől a regénysorozat folytatását. Aztán közben David Benioff és D. B. Weiss csapata megelőzte őt a történet továbbszövésében.

Martin az óriási siker láttán döntött úgy, hogy megírja az előzményeket, Westeros Targaryen királyainak históriáját, az I. Aegon hódításától II. Aerys megöléséig terjedő majdnem három évszázad eseményeit. Az első kötetben leírtak az Aegon partraszállása és a második század harmincas éveinek közepe, III. Aegon nagykorúvá válása közötti időket tárják fel számunkra. Az "eredeti" kézirat szerzője az óvárosi Fellegvárban lakozó Gyldayn főmester, a kötet pedig ennek átirata. No de milyen!

Aki valaha is olvasott Martin westerosi műveiből, ismerősként üdvözölhet bizonyos szereplőket, és elégedetten bólogathat a könyv lapjait forgatva: Westeroson Robert Baratheon uralkodása előtt sem volt sokkal jobb a helyzet, sőt. Rokonházasságok, -és gyilkosságok, ármány, cselszövés és szélsőséges érzelmek jellemzik a hódítást követő századokat, megspékelve iszonyatos méretű és borzasztó pusztítást okozó sárkányokkal. Aki korábban nem olvasott ezek közül semmit, érdemes ezzel a könyvvel kezdenie, különösen aktualitása révén, hiszen a Sárkányok háza című Trónok harca-előzménysorozat jelentős mértékben az itt leírtakon alapul, ráadásul a történet gerincét Rhaenyra hercegnő küzdelmei adják.

A szerző stílusa lebilincselő, nem köntörfalaz, nem finomkodik. A szöveg mellett a kötet nagy értéke az a több mint nyolcvan illusztráció, amelyeket a neves és méltán híres Doug Wheatley készített. A szereplők kettejük közös munkája nyomán megelevenednek előttünk, a magyar olvasók pedig mellettük egy harmadik személynek, a fordító Stemler Miklósnak köszönhetik a majd' 700 oldalnyi élményt.

Évek óta tudjuk, hogy George R. R. Martin tervezi a könyv folytatását. Remélem, ezt komolyan is gondolja, és megírja a III. Aegon nagykorúságától II. Aerys erőszakos trónfosztásáig eltelt másfél évszázad krónikáját. Már csak azért is, mert a nézők és az olvasók is szeretik a folytonosságot, ha a szálak és az évszámok összeérnek.  


A kötet adatai: George R. R. Martin: Tűz & Vér. Westeros Targaryen királyainak históriája. Alexandra Kiadó, Pécs, 2018.

Megjegyzések