Nem csak kedvtelés

 

Történészként szeretem az életrajzokat, mert ezekből ismerhetjük meg igazán a híres személyeket. Hogyan, milyen környezetben élték a mindennapjaikat, kikkel voltak szorosabb kapcsolatban, milyen tényezők befolyásolták a gondolkodásukat, világlátásukat. A szakmabeliek között szép számmal akadnak olyanok, akik ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat, hatásvadászattól, szenzációhajhászástól mentesen, harag és részrehajlás nélkül. Csiffáry Gabriella,  Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa ebben a szellemben több kötetet írt már. Legutóbb A tábornok kertjét olvastam, nagy örömmel.

A 344 oldalas könyvet a szerző 3 nagy fejezetrrey azon belül további részfejezetekre - ebből összesen 8 van - osztotta fel. 69 híres művész, tudós, politikus, történelmi személyiség szenvedélyét - egyesek esetében többet is - ismerhetjük meg Aragóniai Beatrix királynétól Hajnóczy Péterig. A nagy játékosok között megtalálhatjuk a sakk és a kártya szerelmeseit, a műkedvelők körében a zeneelméleti kutatókat és hangszerészeket, valamint rajzolókat, festőket és fafaragókat. A természet- és sportimádók, mint a kertészkedők, az apostolok lovának utasai, a hegyek szerelmesei, no meg a föld alatti és feletti sportok művelői szintén tág teret kapnak a bemutatásra. 

Az életrajzi vonazkozású bevezetők után minden személy szenvedélyéről részletes leírást kapunk, tőlük származó vagy rájuk vonatkozó idézetekkel, az illusztrációk között általuk használt tárgyakkal, a témákban kiadott műveikkel. A szövegek gazdagon lábjegyzeteltek, ami aligha meglepő egy ilyen alapos kutató által jegyzett kiadványban. Ezek a jegyzetek továbbolvasásra ösztönöznek, és az összefoglaló bibliográfiát is helyettesítik.

Hogy kikkel ismerkedhetünk meg más szemszögből a kötetben, arról álljon itt egy rövid felsorolás. Olvashatunk a sakkozó Zrínyi Miklósról, Benyovszky Móricról, Karinthy Frigyesről, a kártyás Liszt Ferencről, Molnár Ferencről, Rejtő Jenőről, a zenekedvelő Berzsenyi Dánielről, Gárdonyi Gézáról, Kondor Béláról, a fafaragó II. Rákóczi Ferencről, a festő Szentágothai Jánosról, a kertészkedő Görgei Artúrról, aki a címlapon is látható, a sokat talpaló Eötvös Józsefről, a hegymászó Szemere Bertalanról, az evező Széchenyi Istvánról, a lószakértő Lovik Károlyról, az atletizáló Radnóti Miklósról. Némelyikük szenvedélye közismert, mások kedvteléseiről eddig talán nem is tudtunk. Csiffáry Gabriella könyve ebből a szempontból is hiánypótló olvasmány. 


A kötet adatai: Csiffáry Gabriella: A tábornok kertje. Híres magyarok szenvedélyei. Corvina Kiadó, Budapest, 2019.

Megjegyzések