A hazáért és a becsületért


Ha olvastad Bíró Szabolcs Anjouk sorozatának VII. részét, A birodalom urát, biztos izgatottan vártad már a folytatást. Ha még nem, itt állj meg, és gyere vissza később. 

A Dél pörölye több szempontból is különleges. A sorozat második leghosszabb kötete 7 fejezeten át, azaz az első epizódban időben párhuzamosan halad az előző résszel, több történetszálat is továbbszőve. Ez főleg a szereplők és a további események miatt fontos. Visegrádon, Simontornyán és a Lengyel Királyságban izgalmas dolgok történnek, az olvasó egy pillantig sem unatkozik, csak kapkodja a fejét. Szilárd olyan büntetést kap az uralkodótól, amit sokkal inkább jutalomként él meg. Mire eljutunk a könyv végére, jó néhány fordulatot él át, pedig az utolsó fejezet 1347. Szent András havában játszódik. Sűrű ez a kötet minden szempontból. Nem véletlenül ez az aktuális kedvencem a teljes sorozatból.

Ennek oka az is, hogy időben közelítünk a Lázár evangéliuma eseményeihez. Közben egyre hangsúlyosabb Toldi Miklós történetszála, találkozhatunk korábbi ismerősökkel, a csatajelenetekben és a dubicai birtokon játszódó életképekben pedig visszatérünk a humoros, kalandregényes stílushoz. Nagy Richárd latin szófordulatai és szövegei fokozzák az élményt. Neki köszönhetjük Lorenzo költeményeit és anekdotáit, illetve egy fontos sírfeliratot is. 

Míg Szilárd földesúri és magánélete több fordulatot vesz, a Magyar Királyság délen harcba bocsátkozik. A tét a dalmáciai Zára városa, az ellenség Velence. Közben a Nápolyi Királyságban történtek alapjaiban rendítik meg az Anjou-ház terveit. Egy fontos személy halála bosszúért kiált.

Szabolcs ismét alapos kutatómunkát végzett. A felhasznált és ajánlott irodalom továbbolvasásra ösztönöz mindenkit, aki szeretne elmélyülni a kor viszonyaiban, a szerzői utószóból bárki megtudhatja, hogy a regényben leírtak mennyire tükrözik a történeti valóságot, és mely történeteket nem érdemes keresni szakirodalomban vagy az interneten, mivel a képzelet szüleményei. Bodnár Balázs grafikája és Földi Andrea borítója megint remek lett, és a szerkesztő, Peiker Éva is kitűnő munkát végzett.


A kötet adatai: Bíró Szabolcs: Anjouk. VIII. rész. Dél pörölye. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2023. 

Megjegyzések