Kik élnek a földben, vízben, s kik szállnak a levegőben?

 

Nemrég írtam arról, milyen nagy sikert aratott nálunk Czernák Eszter első Panka-könyve, a Hová bújt a süni?. Pár napja fejeztük be a második könyvet, amit hasonló lelkesedéssel fogadtak a gyerekek. A Segíthetek, méhecske? történetei - összesen 16 darab a négy évszak szerint felosztva - többnyire Panka nagyszüleinek kertjében játszódnak. 

Nagypapi mindig tudja, mikor milyen állatot érdemes megmutatni az unokájának. Madáritatót, odút és sünlétrát készítenek, előcsalogatják a méheket és a lepkéket, Apával cinkét, Anyával békákat mentenek, baglyokat számlálnak, az éjszakai erdőn átautózva nappal rejtőzködő állatokat figyelnek meg, felfedezik a bogárvárost és a gyíkvárat - Samu, a gyík később többször is felbukkan -, fészket készítenek a fecskéknek, kertészkednek az erkélyen, meglesik a porfürdőző madarakat, az őzike nyomába erednek, kuckókat építenek az állatoknak, és még egy vakvezető kutyával is megismerkednek. 

A gyerekek a könyv révén megismerhetik a körülöttük, az udvaron, a kertben vagy az erdőben élő apróbb-nagyobb lényeket, kedvet kaphatnak a felfedezéshez és az újabb kalandokhoz. Az előző kötethez hasonlóan ez is a 2-5 éves korosztálynak ajánlott, de nagyobbaknak is érdekes lehet. A remekül megírt történeteket ismét Monszport Vivien rajzai teszik még színesebbekké, elevenebbekké. 


A kötet adatai: Czernák Eszter: Segíthetek, méhecske? Panka és az állatok. Pagony Kiadó, Budapest, 2022.


Megjegyzések