Till Gyuri és a világ


Nádas Péter 1962-ben írta meg első kisregényét, a Bibliát, amely azóta több kiadásban is megjelent, köztük gyűjteményes kötetekben. 2016-ban bekerült a Helikon Zsebkönyvek sorozatba, majd 2022-ben ismét.

A történet középpontjában egy kiskamasz, Till Gyuri áll, ő az elbeszélő is egyben. Családjával egy villába költöznek, szülei ugyanis minisztériumi dolgozók, szolgálati autó viszi-hozza őket. Velük laknak az anyai nagyszülők is, az egykori szobalány és a valamikori órás. Gyuri a tanulás mellett főleg Évával, a szomszéd lánnyal tölti az idejét, ám egy napon a szülők elhatározzák, hogy fel kell venni valakit a háztartás vezetésére. Így érkezik meg az életükbe a falusi parasztlány, Tóth Szidónia, Szidike, akit - legalábbis az apa elmondása szerint - családtagnak tekintenek.

Gyuri élete eddig sem volt fenékig tejfel, az új lány megjelenése pedig még inkább megnehezítia mindennapjait. Kíváncsi fiúként vágyik felfedezni, milyen egy női test, leskelődik, és mint minden lánnyal, Szidikével is gyakran veszekszik. Hiszen hogy is érthetnék meg egymást? Aztán amikor előkerül az anya által féltve őrzött, jól elrejtett Biblia, a dolgok megint fordulnak. A lány, aki már az elején sem volt szimpatikus a nagymamának, nehéz helyzetbe kerül. Gyuri hamar rájön: a felnőttek világa sokkal komorabb és kegyetlenebb, mint gondolta, tele van hazugsággal és féltékenységgel.

S hogy miért fontos ez a mű a magyar irodalomban? A szerző mindössze 20 éves volt, amikor megírta, és rögtön letette vele a névjegyét. Ha valakinek a tolla alól már elsőre ilyen remek, kiforrott szerzőkre jellemző munka kerül ki, nagyon sokat várhatunk tőle. Nádas életművét tekintve a várakozások beigazolódtak.


A kötet adatai: Nádas Péter: A Biblia. Helikon Kiadó, Budapest, 2022. (Helikon Zsebkönyvek, 38.)

Megjegyzések