Ilyen is volt Magyarország



Gróf Széchenyi István 1834-ben írta meg Buda-pesti por és sár című munkáját, hogy felhívja a figyelmet a kettős főváros elmaradottságára. Kortársai hasonlóan lesújtó véleménnyel voltak az ország legfontosabb településéről, és ez az 1873-as nagy egyesítés után sem változott, sőt. Az új építkezések, szoborelhelyezések sokak ellenszenvét kivívták, aminek hangot is adtak, különösen a sajtóban, élesen bírálva a tervezőket, alkotókat. Persze a Magyar Királyság más városait is sokszor kemény kritikák érték. Ezek az útikönyvekben aligha jelennek meg, legfeljebb tematikus tanulmányokban, néhány szöveggyűjteményben kapnak helyet.

Ezért is megsüvegelendő az az elhatározás, amellyel Gáspár Balázs néhány éve életre hívta a Por és sár című projektet és a hozzá kapcsolódó oldalakat, megmutatva elődeink kritikai érzékét és humorát. Az újságok hasábjain olvasottak felkeltették az érdeklődést Budapest és a "vidéki" városok iránt, hiszen jól tudjuk: a negatív reklám is reklám. Balázs antivárosnéző és antiországnéző füzetei is utazásra csábítják az olvasóközönséget, hogy megnézzük, mennyit változott Buda, Pest, Miskolc, Székesfehérvár, Debrecen, Kaposvár és más megyeszékhelyeink, városaink képe, állapota Széchenyi, Petőfi, Mikszáth, Eötvös Károly, Tóth Béla, Lyka Károly óta. Közben mindenki megfogalmazhatja magában a kortársakétól eltérő vagy akár azzal megegyező véleményét. Ízlések és pofonok - ez a mondás jutott eszembe, ahogy a két füzetben összegyűjtött, 1834/1873 és 1918 között többnyire a helyi, megyei és országos lapokban megjelent írásokat lapozgattam. Az biztos, hogy ezentúl máshogy fogom szemlélni a megénekelt épületeket, szobrokat, emlékműveket, köztereket. Ha mást is sikerül ebbe az irányba terelni, már megérte elkészíteni ezeket a remekül illusztrált, mindenki számára ajánlott kiadványokat. Remélem, olvashatunk még hasonlókat a jövőben. Én például szívesen forgatnék egy olyan füzetet, ami a 19-20. század fordulóján élt írók-újságírók modern építészetről alkotott véleményét mutatja be. Kitűnő ellenpontja, kiegészítője lenne a Por és sár füzeteknek.

Ha továbbiakat szeretnél megtudni a projektről, itt tudsz utánaolvasni: 
A weboldalon megrendelheted a füzeteket, és más lehetőségekkel is ismerkedhetsz. A Por és sár Facebookon és Instagramon is megtalálható. 



A kötetek adatai: Gáspár Balázs: Budapesti por és sár. Antivárosnéző füzet. Szerzői kiadás, Budapest, 
                             2021. 
                            Gáspár Balázs: Honi por és sár. Antiországnéző füzet. Szerzői kiadás, Budapest, 2022.

Megjegyzések