Egy nem szokványos vakáció


Egy városi legenda szerint Gárdonyi Géza nem csak egy változatban írta meg az Egri csillagokat, a másik, senki által nem ismert kézirat Egerben lappang valahol, elrejtve. Ennek ered nyomába újdonsült barátjával, Tündével a tizenhárom éves dunaszerdahelyi srác, Zalán Peti, aki előre nem tervezett nyaralását tölti a magyar történelem egyik legfontosabb helyszínén. A nyomozás során a két gyerek számtalan kalandot él át, rejtélyek sorát oldják meg, hogy elérjék céljukat.

A történet ismerős azoknak, akik korábban olvasták Bíró Szabolcs regényét, az eredetileg 2017 tavaszán megjelent Elveszett csillagokat, ám nekik is érdemes kézbe venni a nemrég az Athenaeum Kiadó gondozásában napvilágot látott, kívül-belül megújult könyvet. Aki a sztorin kívül további érdekességekre is kíváncsi, érdemes felkeresnie Szabolcs blogját, a Székirodalmi akadályzabálót. Itt három posztban olvashat a regényhez kapcsolódó - néha spoileres - érdekességekről, a szerzőtől már megszokott szépirodalmi, filmes és zenei utalásokról. Én ezeket mindig előszeretettel vadászom, és ezúttal szinte minden oldalon szembejött egy rejtett vagy egészen direkt hivatkozás, utóbbi főleg Gárdonyi, Tolkien és hazai kortárs szerzők kapcsán. Egy dolog azért erősen foglalkoztat: a prológusban felbukkanó idős úr, Róbert Károly nevének kiválasztása. Aligha áll messze a valóságtól azt gondolni, hogy Szabolcs ezzel is az Anjou-kort kívánta megidézni. 

Ha már érdekességek: az olvasó szinte egy útikönyvet kap a kezébe, annyi hasznos információval találkozhat, ezt a hasznos tudást pedig a helyszínen járva kamatoztathatja. Az Elveszett csillagok nem egy klasszikus ifjúsági kalandregény, a vége felé pedig még el is durvul, de azért messze nem olyan véres, mint Gárdonyi klasszikusa, sőt. A cselekmény fordulatossága mellett is jól követhető, az izgalom pedig végig garantált.

A Peiker Éva által szerkesztett, Horváth Ildikó rajzaival illusztrált regényt kamaszok és felnőttek, egriek és máshol élők éppúgy élvezettel olvashatják. Bár többször jártam már a városban, az biztos, hogy legközelebb Petihez hasonlóan nekem is lesz listám a látnivalókról, és már azt is tudom, hogyan mutassam meg a gyerekeimnek Egert, ha nagyobbak lesznek. Szóval, köszi, Szabolcs, megint nagyot alkottál!  


A kötet adatai: Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok. Egy kalandos egri nyár. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2023.

Megjegyzések