Szeretni és szeretve lenni


Kifejezetten szeretem a kortárs magyar szerzők műveit, akár történelmi témájú regényekről, elbeszélésekről, novellákról, akár a mai élettel foglalkozó, az aktuális világ lenyomataként olvasható munkákról van szó. Grecsó Krisztián verseit és prózáját egyaránt szeretem. Szövegei alapján hasonlóan gondolkodunk bizonyos témákról, és egy közös dolog mindenképpen van bennünk: mindketten kisgyermekes szülők vagyunk. Ezért örültem a hírnek, hogy idén megjelenik Lányos apa című kötete.

A címadó ciklus darabjaival a nagyközönség már találkozhatott a Nők Lapja hasábjain, ám egy könyvbe összegyűjtve most jelennek meg először, hasonlóan a más lapokban publikált írásokhoz, amelyek az első és harmadik ciklus  - A földek emberei, Minden könnyű volt - anyagát adják. Van köztük kifejezetten gasztronómiai témájú, némelyik egészen filozofikus, de mindegyikben megjelenik valamilyen formában a szeretet, a szerelem - utóbbi néha egy fájdalmas vágyódás, egy nagyon nehezen kihevert szakítás történetében. 

Ha Grecsó Hannát hatvan év múlva megkérdezik az unokái, milyen gyerek volt ő, kezükbe adhatja a dédipapa könyvét, vagy felolvashat belőle. És akkor majd megtudják ők is, hogy nem volt más, mint a többi gyerek, semmivel nem problémásabb, hangosabb vagy hisztisebb, nem kiszámíthatatlanabb, elevenebb, mint bármelyik kortársa. A sokszor fél óráig tartó öltözködésekről, a játszótéri kalandokról, a kitalált játszópajtásról olvasva az apukák és anyukák igenlő bólogatása és halk, néha hangos kacagása lehet a legszembetűnőbb a kívülállók számára. Azt persze a legtöbben még mindig próbáljuk elrejteni mások elől, ha egyik-másik történet könnyeket csal a szemünkbe. Egy apró torokköszörülés, és megyünk is tovább. 

Abban, hogy a különböző korosztályok tagjai miként mutatják ki a szeretetüket, miről beszélnek szinte bárkivel, és miről hallgatnak még a házaspárok is egymás közt évtizedeken keresztül, ráismerhetünk saját felmenőinkre, az ő életükre, megpróbáltatásaikra és örömeikre. Szóval ez a kötet igazából rólunk is szól, a történetek a mi történeteink is lehetnének. És ez az, amiért olyan szerethető ez a kötet.    

A kötet adatai: Grecsó Krisztián: Lányos apa. Családos történetek. Magvető, Budapest, 2023.

Megjegyzések