Egy bizalmas barátnő feljegyzései

 

Nincs könnyű dolga annak, aki Erzsébet császár- és királynéról, Ferenc József hitveséről szeretne olvasni. Nem azért, mert olyan kevés forrás jelent meg róla, éppen ellenkezőleg. A könyvek tengerében viszont könnyen elveszhet az érdeklődő olvasó. A munkák színvonala néha elég alacsony, és csekély valóságtartalmuk révén is erősen a fikció irányába mutatnak. A kötetek minőségét és látásmódját a szerzőnek az utókor által Sisiként emlegetett asszonyhoz való viszonyulása is nagyban befolyásolja. Vannak köztük szenzációéhesek, és vannak higgadtak, már-már egészen tárgyilagosak. A történészi munkák az utóbbiak közé tartoznak. Ezekből sincs kevés, szerencsére.

Érdekes kísérletnek lehetnek tanúi azok, akik kezükbe veszik Festetics Mária grófnő, a királyné bizalmas barátnőjének nemrégiben magyar fordításban megjelent naplóját. Ez ugyanis nem szokványos visszaemlékezés. Az egyes bejegyzéseket a két szerkesztő, Gudula Walterskirchen és Beatrix Meyer - vagy, magyar történészről lévén szó: Meyer Beatrix - tematikus egységekbe rendezve adták közre a grófnő ránk maradt, 1871-1884, 1904-1906 és 1917-1918 között született feljegyzéseit, amelyeket az egyes személyekre vonatkozó magyarázó jegyzetekkel láttak el. 
 
A kötet lapjait forgatva megismerkedhetünk a nagymúltú Festetics család kevésbé szerencsés, tolnai ágából származó grófnő felmenőivel és testvéreivel, magyarországi rokonságával és barátaival. Nagy hálával és szeretettel emlékezik meg például atyai jóbarátjáról, Deák Ferencről, akivel söjtöri birtokuk révén szomszédok voltak. Nem kevésbé magasztalja az idősebb Andrássy Gyula grófot, akihez oly sok hölgyhöz hasonlóan minden bizonnyal vonzódott, még ha ez a vonzalom nem is volt kölcsönös. Neki pedig, akit soha nem talált meg a házasságig jutó, beteljesült szerelem, ezt különösen elnézzük.

Erzsébet királyné - akit a naplóban mindvégig császárnéként aposztrofál - udvarhölgye 1871-ben Klotild főhercegné, a magyarországi Habsburgok családfője, József főherceg feleségének szolgálatából, Alcsútról kerül a Burgba, ahol 1894-ig, nyugdíjazásáig szolgálja úrnőjét. A két évtized alatt komoly ellenszenvet tapasztal, különösen az osztrákok és csehek részéről, Erzsébettel és a magyarokkal szemben. Az udvarban zajló sötét intrikák őt magát sem kímélik. Feljegyzéseiből egyértelműen látszik, hogy Erzsébetet természetes módon nem egyszerűen munkaadójának tekinti, bizalmasaként és barátnőjeként komoly ellenszenvvel fogad minden őt érő, akár nyilvános, akár fülekbe súgott kritikát. Többekkel súlyos konfliktusba kerül. Elfogultsága akkor is érezhető lenne, ha a szerkesztők ezt nem hangsúlyoznák ki. Nagyon fontos azonban, hogy más udvari személyekkel ellentétben rendkívül diszkrét, mivel tudja, hogy a naplót nem fogja magával vinni a sírba.

Sajnos, ahogy a feljegyzések keletkezési idejéből látszik, olyan sorsdöntő eseményekről nem olvashatunk a naplóban, mint Rudolf főherceg, majd Erzsébet királyné halála, de megismerhetjük a grófnő véleményét az 1917-es háborús eseményekről, IV. Károly királyról és a hazai belpolitika alakulásáról.
 
A kötet függelékében kapott helyet Festetics Mária őseinek leszármazási táblája és a grófnő családfája. Az időrendi áttekintés Erzsébet bajor hercegnő születésével kezdődik és Festetics Sándor, a család utolsó leszármazottjának halálával zárul. A felsorolt történések nagy része mint a szerző életének fontos mérföldköve, a naplóban is szerepel. A források között fontos levéltári dokumentumok kaptak helyet, az irodalomjegyzékben pedig egyaránt szerepelnek magyar és német nyelvű munkák, utóbbiak magyar nyelvű kiadásainak megjelölésével. Ebből máris egy remek olvasmánylistát állíthatunk össze. Még a képjegyzék is informatív, hiszen a képaláírásokat itt fontos adatok egészítik ki. 
 
Összességében egy olyan kötetet vehetünk kezünkbe a Helikon Kiadó jóvoltából, Nádori Lídia fordításában, amire már régóta várt a magyar olvasóközönség, és ami a Sisi-tisztelők mellett méltán számíthat a kutatók érdeklődésére is.  


A kötet adatai: Gudula Walterskirchen - Beatrix Meyer: Festetics Mária grófnő naplója. Erzsébet királyné bizalmas barátnője. Budapest, Helikon Kiadó, 2021.




 

Megjegyzések