Menő fejek és lúzerek

Képzelj el egy olyan történelemkönyvet, ami szórakoztatva tanít. Azt kérdezed: ez lehetséges-e? De még mennyire! Olvasd el Benedek Szabolcs legújabb könyvét a magyar királyok sokszor rövid, néha nagyon hosszú, kalandos történetéről!

Ahogy várható volt, a szerző ezúttal is remek munkát tett le az asztalra/rakott a könyvespolcainkra/küldött a kiadónak (a megfelelő rész aláhúzandó). A kötet alcímében jelzett véresen komoly históriát a rá jellemző humorral, a fiatalokat megszólítani képes, hétköznapi stílusban tárja az olvasók elé, akik ezáltal közelebb kerülhetnek királyaink nem mindennapi életéhez. Ha rajtam múlna, minden középiskolába, minden történelemtanárhoz eljuttatnám ezt a remek a könyvet.

Már a címadás is telitalálat: uralkodói címet és elismerő felkiáltást jelöl egyszerre, ezt pedig csak erősíti Váraljai Viktória borítója, amelyet Lakatos István rajza alapján készített. (Lakatos munkáira mindjárt visszatérek.) A lájkoló - a kötetben többször előkerül ez a kifejezés - koronás fő egyértelművé teszi, hogy bár az alcímben a véresen komoly jelző szerepel, ne várjunk kilométeres lábjegyzetekkel teli, unalmas, agyonadatolt kézikönyvet. Persze a zsebkönyv méret is sokat sejtet.

A majd' 300 oldalas könyv szórakoztató olvasmány. 54 magyar király sorsát mutatja be. Olyan uralkodókét, akik emberek voltak, minden erényükkel és hibájukkal, kiválóságukkal és szerencsétlenségükkel együtt. Szeretkeztek és háborúztak, irányították az országot, jól vagy rosszul éltek a kínálkozó lehetőségekkel. Volt, aki nagyon fiatalon, volt aki szinte matuzsálemi korban hunyt el, volt, aki helyett az asszony viselte a nadrágot, és volt olyan is, aki soha nem vágyott a trónra. 

Persze nem könnyű röviden összefoglalni azt a 9 évszázadot, amelyben megkoronázott uralkodóink - és II. József - határozták meg az ország sorsát. Benedek Szabolcsnak ez mégis sikerült, méghozzá egyetlen kötetben. Ha a lényegre vagy kíváncsi, a Király! oldalait lapozgatva megtalálod, legyen szó az Árpádokról, a vegyesházi királyokról vagy a Habsburgokról. A legfontosabb eseményeket kiemelő életrajzokat az adott korra jellemző, kiemelt témák egészítik ki, a szentté avatástól a törvényes koronázáson, a keresztes háborúkon és a bölcsek kövén keresztül a spanyolnátháig. Ezekben a szövegekben olyan elterjedt sztereotípiák és korábban tényként elfogadott téves információk is helyet kapnak, amelyeket a történelemoktatás a pedagógusok minden törekvése ellenére a mai napig nem tudott helyre tenni a fejekben. Ilyen Dugovics Titusz vagy az igazságos Mátyás alakja, a nándorfehérvári csatára emlékező déli harangszó, a merénylőket vezető Bánk bán története vagy hogy az ország partjait egykor három tenger mosta.

Megtudhatjuk, mi a különbség királynő és királyné között, mikor keletkezhetett és hányszor veszett el majdnem a Szent Korona, ki uralkodott a legtovább, melyik volt az első hazai regény, mit keres Savoyai Jenő lovasszobra a budai várban, miről írtak szabadidejükben Mária Terézia testőrei, s hogy milyen is volt valójában Ferenc József és a Sisiként ismert Erzsébet házassága.

Hogy a szerző alaposan utánaolvasott királyaink történetének, mutatja a kötet végén szereplő bibliográfia, az egyes fejezetekben pedig olyan történelmi regényeket említ, amelyeket érdemes elolvasni. Felhívja a figyelmet egyes, krimibe illő témákra is, és nagy örömünkre nem hagyja el a (pop)kulturális utalásokat sem. Az pedig, hogy néha aktualizál, inkább a mai kort minősíti, mint Benedek Szabolcsot magát.

És végül essen néhány szó a már említett rajzokról is. Lakatos István fiktív jeleneteket ábrázoló illusztrációi - elég csak a Nagy Lajos király nápolyi bevonulását a klímás háza erkélyéről végignéző Piedonéra utalni - kiválóan illeszkednek a szöveghez. Egyfajta modern Képes Krónikát vehetünk a kezünkbe. Remélhetőleg a két alkotónak lesz még közös munkája, mindnyájunk örömére.

Szóval ha akarsz jókat vigyorogni tanulás közben, ne hagyd ki a Helikon friss, ropogós kiadványát! Hidd el, a magyar történelem tényleg király!

 

A kötet adatai: Benedek Szabolcs: Király! A magyar uralkodók véresen komoly históriája. Budapest, Helikon Kiadó, 2021.

Megjegyzések