Amit a víz sem rejthet el


Az Amerikai Egyesült Államok Massachusetts államában, a fővárostól mintegy 100 mérföldnyire délre fekszik az egykor bálnavadászatáról híres sziget, Nantucket. Innen indul tragikus útjára Herman Melville regényében, a Moby Dickben a Pequod, fedélzetén a fehér bálnát megszállottan üldöző Ahab kapitánnyal, a történetet elbeszélő Ishmaellel, a déltengeri Queequeggel és másokkal. 

Az 1851-ben megjelent, Magyarországon is méltán népszerű regény szerzője maga is sokat utazott. Legismertebb könyvét, amelyből több filmfeldolgozás is készült, egy megtörtént esemény ihlette. Az eredeti történet szintén mozivászonra került, Ron Howard rendezésében 2015-ben mutatták be A tenger szívében című egészestés mozifilmet. Az életrajzi kaland-dráma alapja a Nantucket szigetén élő, Nathaniel Philbrick, a sziget történetének egyik legkiválóbb szakértője tollából származó azonos című dokumentumregény. 

1819-ben a kikötőből kifut a 238 tonnás Essex bálnavadászhajó. Célja nem más, mint hogy minél több bálnaolajat gyűjtsön be a Csendes-óceánon, hiszen ez volt a kor legfontosabb világító- és ipari kenőanyaga. Erről Philbrick a bevezetőben részletesen beszámol, és bemutatja könyvének forrásait is: Zimri Coffin, a túlélők csónakját felfedező Dauphin nevű hajó kapitányának naplóját, Owen Chase első tiszt Beszámoló az Essex bálnavadászhajó pusztulásáról című írását, amely már megmenekülése után kilenc hónappal megjelent, és azt a New York államban 1960 körül felbukkant jegyzetfüzetet, amelynek eredeti tulajdonosa Thomas Nickerson, a hajó egykori kisinasa volt. Nickerson egy nantucketi panzió tulajdonosa lett. Élete a végéhez közeledett, amikor egy Leon Lewis nevű profi tollforgató arra ösztönözte, írja meg a tragédia történetét. Ez végül csak 1984-ben jelent meg a Nantucketi Történeti Társaság kiadásában. A filmben Nickerson olvasatában ismerhetjük meg az Essex pusztulását. Az idős ember egy bizonyos Herman Melville-nek mondja el, mi is történt abban az időben, hogyan, milyen borzalmak árán élték túl néhányan a hajó és a legénység pusztulását. A felsorolásból a fentieken túl más szépirodalmi munkák és monográfiák is szerepelnek. Ezek szintén fontos források voltak a szerző számára.

A kötetből részletesen megismerjük a hajó legénységét, útvonalát, a tengerészek viszontagságait, a hajó tragédiáját és az utána következő, elmondhatatlan borzalmakat, a túlélők megmenekülését és további sorsát. A 240 oldalnyi, lebilincselő elbeszélésben az olvasó felfoghatatlannak tűnő események tanúja lehet. A kötet méltán került be a Park Könyvkiadó megtörtént eseményeken alapuló izgalmas tényregényeket felvonultató sorozatába, a Veszélyes övezetbe. A többi kötethez hasonlóan A tenger szívében is az emberi tudásvágy, elszántság és akaraterő megrázó dokumentuma. Ahogy a 2015-ös filmadaptációt sem lehet egyetlen egyszer megnézni, úgy a könyv is biztosan időről időre lekerül a polcról. Ha az ember egyszer túljutott rajta, később érdemes újraolvasni, összehasonlítani a Moby Dickkel és más hajós kalandtörténetekkel. 

   
A kötet adatai: Nathaniel Philbrick: A tenger szívében. Az Essex bálnavadászhajó tragédiája. Budapest, Park Könyvkiadó, 2001.

Megjegyzések