Élők, holtak, élőholtak

 

Már nem emlékszem, hogyan és mikor találkoztam először Bíró Szabolcs regényeivel, de ez talán nem is fontos. Azt viszont határozottan tudom, a feleségem mikor olvasta el az első könyvet tőle, és hogy mi ösztönözte erre. 

Tavaly április 2-án kezdődött az az ötrészes, Lázár-napló című videósorozat, amelyben Szabolcs legújabb könyve, a Lázár evangéliuma hátterét és nagy vonalakban a történetét mutatta be, szokásához híven a legfontosabb részletek kihagyásával. Az ötödik rész a nézők, olvasók kérdései alapján állt össze. Szerintem minden felmerült témában választ kaptunk. Ezután alig vártuk, hogy a kezünkbe vehessük a már a borítója alapján is az eddigi Bíró Szabolcs-regényekhez képest sokkal sötétebb hangulatú kötetet. Elég hamar sikerült a végére érni, és már írtam is a Messenger-üzenetet. Persze nem maradhatott ki a folytatásra vonatkozó kérdés sem. Szegény Szabolcs örült, hogy végre levegőhöz juthat, és máris nyomasztottuk az olvasói megkeresésekkel.

Hogy miért aratott ilyen nagy sikert a regény már közvetlenül a megjelenése után? Ennek egyik legfontosabb oka a szerző kiérlelt, gördülékeny stílusa mellett a kor kitűnő ismerete és a szárnyaló fantázia, amivel megtölti a valós eseményeket.

A Lázár evangéliumában a valóság és a fikció keveredéséből egy olyan történet jött létre, amit bátran merek ajánlani mindenkinek. Legyen ez az első könyv, amit Bíró Szabolcstól elolvasol! Azért ne lepődj meg, ha a többi kötetben ismerős alakokra bukkansz. Azt viszont vedd figyelembe, hogy ez egy különálló sztori, nem kapcsolódik szervesen az Anjouk-sorozathoz és a Non nobis Domine előzménykötethez. Olvashatsz Anjou Lajos nápolyi bosszúhadjáratáról, a keletről Itálián át behurcolt kórságról, ami valóban embertömegek életét oltotta ki, és ami hatalmas megrázkódtatást jelentett az európai civilizációban. Persze nem pusztította el a királyi udvar nagy részét, mégis mérhetetlen károkat okozott. 

Azért lássuk be, nem lenne ennyire jó a regény, ha csak a pestis aratásáról szólna. Szabolcs karakterei a halál torkában is bizonyítják, képesek megvédeni azt, akit és amit rájuk bíznak. Valódi hősök igazi emberi tulajdonságokkal. Egyikük sem félisten, nincsenek sci-fi értelemben vett különleges képességeik, nem rendelkeznek természetfeletti erővel. Mégis kitartanak, miközben az élőholtak serege egyre csak növekszik, és nem mindenkinek célja megállítani Lázár gyermekeit.

S hogy végül miként zárul a történet? Ez, mint annyi minden más, legyen meglepetés. Hidd el, megéri elolvasni a nem túl vaskos, mégis tartalmas kötetet. Egy dologra azonban vigyázz: aki arra adja a fejér, hogy Bíró Szabolcsot olvasson, aligha szabadul a bűvköréből. No de ennyi veszély talán még belefér az életünkbe.


A kötet adatai: Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma. Apokrif történelmi rémlátomás. Budapest, Athenaeum Kiadó, 2020. 

Megjegyzések