A tükör nem hazudik

 


Balajthy Ferivel eddig csak pár alkalommal találkoztam személyesen, a munkásságát viszont - úgy gondolom legalábbis - jól ismerem. Humoros, életvidám ember, aki a komoly témákat is meglepő könnyedséggel ragadja meg, gyermeki játékossága átsugárzik minden versén. Ebben Weöres Sándorhoz hasonlítható.

Nem véletlen, hogy legújabb, 2020-ban megjelent kötete, az Egyenes tükör szerkesztője, a hasonlóan derűs, bohém Revák István festő, grafikus is Weöres egyik híressé vált gondolatával kezdi a könyvet bemutató utószavát. Ez a három és fél oldalnyi összefoglaló olyannyira jól sikerült, hogy a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló kiadvány ismertetésétől most el is tekintenék, helyette ajánlom mindenkinek elolvasásra István gondolatait. Egyetlen dolgot mégsem hagyhatok ki: Revák Kati remek macskás illusztrációit, az egyes fejezetek nyitódarabjait. 

Azért nem zárom ennyivel rövidre a történetet, hiszen egy születésnapos költőt, jelen esetben a 75 éves Balajthy Ferit stílszerű néhány versének felemlítésével köszönteni. Természetesen ezek a versek mind-mind az Egyenes tükörben olvashatók.

Az Égi játszókán című fejezetből kedvencem a nyitó vers, címe: Mujkó (A király bolondja). Ezt olvasva rögtön felidéződik bennem Mátyás király udvari bolondjának Kocsis Balázs által megálmodott és megalkotott szoboralakja, amely mutatóujját felemelve figyelmeztet: a bolondság mögött nagy bölcsesség rejlik. Tizennégy sorban úgy fogalmazza meg intő gondolatait, mintha a Példabeszédek könyvéből lépne elénk.

A Hónapsoroló a régi magyar elnevezésekkel, négysoros strófákban mutatja be az esztendőt, különösen az idő járását. Minden versszak a természethez kapcsolódik, az egykori elnevezéseket pedig akár a régebb óta fiatalok is könnyen megjegyezhetik a játékos, egyszerű rímképletű vers segítségével, és továbbadhatják a gyerekeknek, unokáknak, dédunokáknak. Igazi érték: alsós olvasókönyvekbe vele!

Nem olyan könnyed, sőt, komor, már-már sötét hangulatú a Késői levél a hitveseknek, amely Radnóti Miklós születésének századik évfordulójára íródott. A költő más verseihez hasonlóan a megénekelt témára, személyre tesz utalásokat. Radnóti kapcsán születése tragikus körülményeire, olyan verseire, mint a Nem tudhatom, a Járkálj csak, halálraítélt! és a címet ihlető Levél a hitveshez. 

A kortársakat köszöntő, e kötetbe foglalt versek között két kedvencem is van: az egyik Arató Antal 75. születésnapjára íródott. Az élet sajátossága, hogy bár Feri is elérte ezt a kort - éppen most, amikor ezt a kis köszöntőt írom -, mégsem sikerült utolérnie Tóni bácsit, A könyvek bolondját. Adja Isten, hogy mindketten sokáig legyenek még köztünk! S adja az ég, hogy velük együtt ünnepelhessük még hosszú-hosszú évekig közös barátunkat, Bobory Zolit, aki ugyancsak 1946-ban született, s akinek 70. évfordulójára íródott a kötetben olvasható, Ha már megtestesültél... című vers. Ez a klasszikus szonett számomra Dinnyés József örökbecsű, Zolira tökéletesen illő sorait idézi: "Tiszta forrás, szép szó! - ez legyen a jelszó - és legyél a barátom!"

Hogy ennyi idő után, közösen leélt évtizedek múltával is lehet valakit igazán, őszintén szeretni, azt mutatja az Ölelés a világ ellen, az örök társ, Jutka hetvenedik születésnapja alkalmából írt tiszta, őszinte tizenkétsoros. Ahogy olvastam, rögtön megfogott a dallamossága, s - talán mert átpillantottam a következő oldalra - Cserta Gábor jutott eszembe, aki szinte bármilyen, jól megírt verset képes megzenésíteni, hitelesen, jól érthetően továbbadva a sorok között rejlő üzenetet. Neki és családjának szól az Üdvözülés... című shakespeare-i szonett.

Sorolhatnám még a kötet további remekbe szabott darabjait, de kedvcsinálónak legyen elég ennyi, Kedves Olvasó! Vedd a kezedbe a könyvet, lapozd fel. Megígérhetem, bárhol nyitod ki, kincsre lelsz. Isten éltesse sokáig az alkotót, s adja meg nekünk, hogy még sokszor köszönthessük ezen a szép napon! 

 

A kötet adatai: Balajthy Ferenc: Egyenes tükör. Új versek. Vörösmarty Társaság, Székesfehérvár, 2020.








Megjegyzések