Mátyus országa

 

III. András halálával olyan helyzet állt elő, amire addig nem volt példa a magyar történelemben. Bár trónkövetelők korábban is színre léptek, az Árpád-ház 1301-es fiági kihalása új viszonyokat teremtett. 

Az úgynevezett vegyesházi királyok kora kedvelt a történelmi regények szerzőinek és olvasóinak körében. Így amikor Nemere István nekifogott a Csák Máté megírásának, biztos lehetett abban, hogy a témával nem nyúl mellé. A regény nem pusztán a nagyhatalmú tartományúr, a kiskirályok egyikének története, hiszen két másik alak is nagyon fontos szerepet játszik a kötetben: a bosszúvágytól fűtött kisnemesi származék, Apor és a trónért küzdő, háromszor megkoronázott Anjou Caroberto.

A kötet szereplőinek szinte mindegyike valamilyen szempontból viszonyul a szűkebb hazájában Mátyusként emlegetett trencséni nagyúrhoz. Alig akad olyan, akihez az oligarchának ne lenne köze, akár direkt, akár közvetett módon. És ez nem meglepő, hiszen aligha akadt akkoriban, különösen a Felvidéken olyan ember, akiben a neve hallatán ne mozdult volna meg valami. A hatalma csúcsán 14 vármegyét, bennük 50 kastélyt és erődítményt birtokló tartományúr kegyetlen erőszak és pusztítás árán hozta létre birodalmát. 

Nemere könyve számomra azért is értékes, mert bár hangsúlyos benne a fiktív vonal, a valós történelmi eseményeket és személyeket korhűen, a kor viszonyaiba helyezve jeleníti meg. Legfontosabb szereplői emberi tulajdonságairól sem feledkezik meg, egyiküket sem akarja démonizálni vagy éppen az egekig magasztalni. Hibáikkal, esendőségükkel együtt tárja elénk őket.

A mintegy másfél évtizedet felölelő történetben tanúi lehetünk annak, ahogy egyesek felemelkednek, míg mások elbuknak. Barátságok, szerelmek szövődnek, szövetségek köttetnek és bomlanak fel, harcostársakból ellenségek, megalázottakból igazságtevők lesznek. A férfiak uralta világban a nők is fontos szerepet kapnak, nem csupán passzív szemlélői, elszenvedő alanyai a történteknek, sőt, sorsok beteljesítőivé válnak.

Aki tehát szeretne egy jó regényt olvasni az Anjou-kor kezdeteiről, annak mindenképpen érdemes kézbe vennie Nemere István kötetét. 

A kötet adatai: Nemere István: Csák Máté. A trencséni nagyúr. Lazi Könyvkiadó, Szeged, 2019.

Megjegyzések