Az Úr követe

 

Vannak olyan tragédiák a magyar történelemben, amelyeknek sebei talán soha nem fognak behegedni. Ilyen az 1241-1242-es tatárjárás pusztítása.

Tormay Cécile élete fő művének tekintette három kötetes munkáját, s utolsó erejével is annak elkészültéért küzdött. A csallóközi hattyú és A túlsó parton 1934-ben megjelent ugyan, de A fehér barát végére már a korszak egy másik népszerű írója, egyben Tormay utóda a Napkelet élén, Kállay Miklós tett pontot. Nem is akárhogyan: a Nobel-díjra jelölt szerző vázlatai és utolsó éveinek hűséges társa, Ambrózy-Migazzi Lajosné iránymutatása segítségével az egyik legfontosabb, félbeszakadt jelenetnél kellett átvennie a történet fonalát, hogy végül lezárja a kolontói Ung vándorlásának históriáját.

A főhőssel útközben találkozunk. Éppen a Vág völgyéből tart haza fegyverhordozójával és csatlósával. Közben betér Komárom városába, ahol átéli az első nagy tragédiát. Szerelmének elvesztése csak megerősíti benne azt az elhatározást, hogy küzdjön a királyért és a hazáért. A tatárdúlta hon népét megpróbálja visszavezetni az ősvalláshoz, ez a kísérlete azonban kudarcba fullad. 

A három kötet közül talán a harmadik a legizgalmasabb, bár az előző kettő sem unalmas olvasmány. Ungból az Irug-hegyi remetékhez csatlakozva Pál testvér lesz, aki istápolja a gyengéket, segíti az elesetteket, s miután megtudja, hogy a tatárok a kánválasztás miatt elhagyják az országot, a szabadulás hírét igyekszik elvinni mindenkihez. Persze nincs egyszerű dolga, még akkor sem, ha közben egyre többen emlegetik hálával, és tisztelik benne a fehér barátot. Nem mindenki nézi ugyanis jó szemmel a küldetését. Azok az urak, akik sérelmeik miatt cserbenhagyták a menekülő Béla királyt, a titokzatos barát elveszejtésén munkálkodnak. Hogy ez sikerül-e nekik, kiderül a regény utolsó néhány fejezetéből.

Ha klasszikus történelmi regényre vágysz, kedves olvasó, mindenképpen érdemes kézbe venned Az ősi küldöttet. Bár a nyelvezete egy kissé régies, sokszor talán monotonnak is tűnhet, mégis az egyik legjobb mű erről a korról. IV. Béla mellett olyan ismert alakok jelennek meg a kötetek lapjain, mint Bertalan pécsi püspök vagy a pálos rendalapító Özséb kanonok. Alig akad olyan mellékszereplő, aki valamiért ne lenne fontos a történetben. 

Egy dolgot tarts szem előtt: Az ősi küldött nem egy könnyű olvasmány, nem kalandregény, s talán egy kis idő kell, mire megbarátkozol vele, de garantáltan magával ragad. 



A kötet adatai: Tormay Cécile: Az ősi küldött. Lazi Könyvkiadó, Szeged, 2020.

Megjegyzések