A fiú, aki ecsettel teremtett

 

Ki ne olvasott volna gyerekkorában verseket, meséket Nemes Nagy Ágnestől? A kereken száz éve született költő-írónő művein legalább három generáció nőtt fel. A szüleinké és a miénk biztosan.

Nálunk otthon nagy becsben volt Az aranyecset első, 1962-es kiadása, ami a Móránál jelent meg. Ma is megvan, Lukáts Kató csodás illusztrációi díszítik. Aztán 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekévben a Móra újra megjelentette a könyvet. Hajnal Gabriellának a második kiadáshoz készített rajzairól csakis jót lehet mondani. Remekül illenek a kötet történeteihez, ráadásul, gyerekkönyv lévén, sok van belőlük. 

A szövegek nagybetűsek, így könnyen és gyorsan olvashatók, akár 9-10 éves gyerekek számára is. Esti olvasásra, akár szülők gyerekekkel együtt, akár gyerekek egymás között olvassák, kiváló. Összesen tíz történetet kísérhetünk végig - öt prózamese és öt verses mese sorakozik az oldalakon felváltva.

A történetek főszereplője egy kisfiú, Szádeli, aki egy öregembertől nem akármilyen ajándékot kap: az aranyecsettel festett alakok szó szerint lejönnek a falról, megelevenednek. A fiú, aki hároméves korára elárvul, és a falu rőzsehordója lesz, nagy utat tesz meg ecsetjével, közben élővé teszi, amire, akire vágyik. A mesés keleten járja útját, ahogy ezt a kötet alcíme: Keleti mese is mutatja. Nevéből ítélve arra gondolhatnánk, egy közel-keleti történetfüzérről van szó, ám mégsem. Ha a többi szereplőt nézzük, Csaó kordélyost például kínainak, Zétárt perzsának, Párszandátát indiainak gondolnánk. Ma multikultinak neveznénk ezt a színes kavalkádot, amely csodás mesekincset adott a világnak. 

Annak idején a könyvet a hat éven felülieknek ajánlották. Ha szeretnénk, hogy a gyermekünk meg is értse a mesét, valóban érdemes megvárni ezt a kort. Persze akár egy kisóvodásnak is érdekes lehet.

Az év során lépten-nyomon találkozunk még Nemes Nagy Ágnessel, hiszen születésének centenáriuma miatt nem mehetünk el munkássága mellett ezzel a rövid ajánlóval.


A kötet adatai: Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset. Keleti mese. Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, Budapest, 1979. 



Megjegyzések