Szalontáról a köztudatba

 

Azért szeretem az életrajzi regényeket, mert a szerzők mindig emberközeli módon ábrázolják főszereplőiket. Így van ez Cselenyák Imre esetében is, aki két kötetben írta meg a 205 évvel ezelőtt, 1817. március 2-án született Arany János életregényét. 

A Toldival ismertté vált költő életének első harmincegy évét ismerhetjük meg a 2017-ben megjelent Áldott az a bölcső lapjain, szalontai születésétől és kisgyermekkorától az iskolai éveken keresztül felnőtté, majd díjnyertes költővé válásáig. Arany György és Megyeri Sára tizedik gyermeke - az életben maradt kettő egyike - idős, szerény sorsú szülei folytonos aggodalmai mellett cseperedik fel. A református gyülekezetben és az iskolában egyfajta csodagyereknek tekintik, aki kitűnően olvas, énekel, jól ért a nyelvtanuláshoz, sőt, a verseléshez is.

Kitartó szorgalmának köszönhetően eljut a debreceni kollégiumba, ám nyughatatlan fiatalemberként nem találja a helyét a kálvinista Rómában. Előbb Kisújszálláson tanítóskodik, majd visszatér tanulmányaihoz, de nem marad sokáig - színésznek áll. Aztán amikor rájön, hogy sorsa mégsem a vándorszínészkedés, gyalog hazavándorol. Útközben juhászokkal találkozik, akik elmondják neki a férjgyilkos Ágnes asszony történetét. Ugye ismerős a név? 

Szalontára hazatérve az ifjú Arany tanítói, sőt, aligazgatói állást kap az iskolában, közben színtársulatot szervez, ahol megismerkedik későbbi feleségével, Ercsey Juliannával. Gyermekei születése után újabb örömök érik, amikor fiatal másodjegyzőként 1846-ban Az elveszett alkotmánnyal, 1847-ben pedig a Toldival elnyeri a Kisfaludy Társaság pályadíját. Utóbbinak köszönheti Petőfivel való legendás barátságát, amiről a könyvben részletesen olvashatunk. Az utolsó fejezetek Pest és Magyarország 1848-49 forradalmi hónapjait tárják elénk.

A történetben megjelennek a kor ismert alakjai, akikkel Arany meghatározó kapcsolatba került. A fejezeteket egy-egy versidézet vezeti be, az eseményeket pedig időrendi sorrendben ismerhetjük meg. Ahogy az egy életrajzi regénytől elvárható, a szerző alapos háttértudását felhasználva beszéli el a tényeket, természetesen fikciós elemekkel keverve. Cselenyák Imre felkészültségét mutatja az utolsó két oldalon olvasható irodalomjegyzék és az ezt megelőző kronológia is.

Természetesen a második kötet ajánlója is érkezik majd, bár majd csak október 22-én, Arany János halálának 140. évfordulóján. Addig mindenkinek lesz ideje elolvasni az első kötetet, akár többször is.   


A kötet adatai: Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső. Arany János életregénye. Arany János születésének 200. évfordulójára. Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2017.

Megjegyzések