Hazatérés

 

Sokan nem szeretik a folytatásos regényeket, ilyen-olyan okból. A nagyon hosszú sorozatokat én sem kedvelem, de a két-háromkötetes művekkel sok jó tapasztalatom van. Így vagyok Schmöltz Margit Anonymus-köteteivel is. Az első kötet, A sólyom szárnyat bont címmel tavaly jelent meg a Lazi Könyvkiadónál. Ajánlót is írtam róla, ami sokat elárul a regény tartalmából, így célszerű inkább utólag, összegzésként elolvasni, ha valaki már túl van a könyvön. Itt megtalálható.  

Az új kötet, a Sólymok fellege most következő rövid ajánlójának elolvasását csak annak javaslom, aki már letette az első kötetet, hiszen az előzményekre óhatatlanul vissza kell utalnom ebben a pár bekezdésben.

A szerző ott veszi fel a történet fonalát, ahol az első kötet végén letette. Albert hazatért a Szentföldről, de senki nem tudja, hogy életben marad-e. Perka mindent megtesz azért, hogy szerelmét újra magához ölelhesse, hogy újra együtt lehessenek, úgy, ahogy hajdanán. Közben az ő élete is komoly veszélybe kerül. Nátán továbbra sem tudja elfogadni Perka választását, és saját magával is küzdelmet folytat az érzései miatt.

Ha mindez nem lenne elég, az ispotályban és a kancellárián is zajlik az élet, a királyi udvar éli mindennapjait. Perka nem vonhatja ki magát a feladatok alól. Aztán Albert állapotában fordulat áll be, a kancelláriát pedig egy gyilkosság rázza meg. Hősnőnknek döntenie kell, hogyan tovább. Az anyaságot, a családot választja.

De Perka életében itt még nem értek véget a fordulatok. Szívből éli mindennapjait, ám sorsát nem várt események befolyásolják. A történet Esztergomból is elkanyarodik, Solymárra, sőt, a korabeli Európába is kitekintést nyerhetünk. 

Hogy mi történik ezután, és hogyan kapcsolódik Albertus Magnus az egész történethez, kiderül a regény lapjairól. Ízelítőnek legyen elég ennyi. A kötet nem kevésbé izgalmas, mint az előző. Schmöltz Margit ismét jó érzékkel nyúl gyógyítástörténeti kutatásainak anyagához, a forrásjegyzékben megjelölt irodalomhoz, sőt, szómagyarázatokkal is szolgál, hogy a korabeli kifejezések minden olvasó számára érthetők legyenek. S bár a Sólymok fellege nagyszerű könyv, az utolsó oldallal, mint minden, Perka és Anonymus története, a hazatérések sora is véget ér. 

Számomra még egy dolog volt, ami érdekessé tette a regényt, ez pedig a vége felé feltűnő Márk építőmester alakja. Margit tavaly októberben, egy remek beszélgetés után így dedikálta nekem A sólyom szárnyat bont példányát: "Váczi Márknak nagy tisztelettel ajánlom Anonymus című sorozatom első kötetét. Könnyen lehet, hogy belekerülsz a harmadikba." Úgy adódott, hogy a második kötet lett egyben a befejező rész is, ám Margit nem feledkezett meg az ajánlásról. Igazán megtisztelő, hogy a mestert részben rólam mintázta, bár abban mindenképpen különbözünk, hogy én nem értek az építéshez. Még...


A kötet adatai: Schmöltz Margit: Anonymus II. kötet. Sólymok fellege. Lazi Könyvkiadó, Szeged, 2022.

Megjegyzések