Óbuda háromszor

 

Petőcz András 2002-ben vetette papírra a Kalandjaim a Mágusképzőn rövid, ám izgalmas történetét, majd a következő évben megjelent a folytatás, a Vészhelyzet a Mágusképzőn. A sor végül 2016-ban zárult, az Óbudai Mágusképzővel. A kötet az első két történet mellett - ezekről itt és itt olvashattok - egy harmadik, záró kisregényt tartalmaz. Ez a Mágusok utazása avagy a Nagy Babérkoszorú.

A legfontosabb szereplő ezúttal is Tajtékos Antal, aki kettős küldetéssel utazik Angliába: a korábban megismert Bagyula tanárnő, Erzsi néni és Czigler Pali segítségével, a már megtanult trükkök mellett újakat bevetve ki kell szabadítania az elrabolt Hanzély Tibit, míg a focicsapatnak meg kell nyernie a világbajnokságot és megszerezni a győztesnek járó babérkoszorút. Persze ezúttal sem ússzák meg Gőgh Lajos ármánykodása nélkül, de ahogy már tudjuk, az óbudaiaknak nem létezik lehetetlen, bármiről legyen szó.    

A focicsapathoz a hazai bajnok klasszisok mellett csatlakozik Ron Aldo öccse, Ron Aldinho, jóbarátja, a kiváló középcsatár hírében álló Beck Hem, a sebhelyes arcú Rib Éry, a góllövő csatár, valamint Messi, aki korábban Spanyolországban játszott, a dagesztáni származású Csu Zsák és az iráni Rú Ní. Mindent a győzelemért, hiszen most ez számít igazán. Ahogy a Queen-számban Freddi Mercuryék énekelték: No time for losers.

A könyv történeteiben Tajtékosék utolsó három iskolaévét követhetjük nyomon, hatodiktól nyolcadikig. Petőcz András kitűnő szövege igazi kortárs mű, tele utalásokkal a Harry Potter-regényfolyamra. A harmadik kisregény legalább annyira jól sikerült, mint az első kettő, így a kötet egyensúlyban van. A folytonosságot képviseli az is, hogy a borítót és az illusztrációkat ezúttal is Kelemen István készítette. 

Hogy lesz-e még Petőcz-ajánló a blogon? Persze, lesz, hiszen Andrásnak annyi jó könyve van! Mi lesz a következő? Az legyen meglepetés!


A kötet adatai: Petőcz András: Óbudai Mágusképző. Cédrus Művészeti Alapítvány - Napkút Kiadó, Budapest, 2016.

Megjegyzések