Vértanúk közelről


A ma 90 esztendeje született Sobor Antallal volt szerencsém találkozni néhányszor, versmondó versenyeken is, iskolámban, egykori munkahelyén, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumban. Tanár-diák viszony nem volt köztünk, hiszen mire én odakerültem, ő már nyugdíjba ment. Amikor majd' 20 éve először kezembe vettem Perelj, Uram! című kisregényét, már nem volt ismeretlen számomra sem a szerző, sem a történet.

Kicsi koromtól Zámolyon éltem, és iskolásként hallottam, mi történt 1849-ben a szomszéd faluban, Csákberényben. Mansbart Antal plébános és Szikszay János református lelkész alakja viszont  ezt a mindössze 106 oldalnyi, rövid, ám mégis kerek egész művét olvasva elevenedett meg számomra. Ők ugyanis a kisregény legfőbb szereplői. A szerző tanár úr Isten e két mártírrá lett szolgájának sorsán keresztül mutatja be a szabadságharc leverése utáni megtorlások kegyetlenségét, azt a lelki és fizikai szenvedést, amin az áldozatok - az életben maradtak és elhunytak egyaránt - keresztülmentek. 

A 27 esztendős plébános és a 45 éves lelkész két nemzedéket és két, ekkor még egymástól élesen elkülönülő, vallási kérdésekben szembenálló felekezetet képvisel, ám Isten szemében egyenlőek, és a szenvedésben egyaránt osztoznak. Nincs különbség köztük. Sorsuk közös, a nagyigmándi kivégzőosztag előtt állva minden elmosódik, ami addig elválasztotta őket. Együtt szenvednek vértanúságot a hazáért. 

Áldozatuk nem volt hiábavaló, emléküket pedig ma is őrzi a kivégzésük helyén 1908-ban felállított fekete márvány obeliszk és a Csákberényben 1999-ben felavatott emlékmű, amelynél a helyiek minden év július 12-éhez legközelebb eső vasárnapján ökumenikus keretek között hajtanak fejet. 

Sobor Antal kisregénye pedig, amelynek címét a 33. zsoltár első sora - Perelj, Uram, perlőimmel - ihlette, megjelenése óta, különösen az utóbbi években nagy utat járt be. A szintén egykori vasváris tanár, Román Károly néhány jelenettel és szereplővel kiegészítve színdarabot írt a történetből. A drámát Szikora János rendezésében 2018. október 6-án mutatták be a Vörösmarty Színházban, majd 2019. március 14-én Budapesten, a Nemzeti Színházban is. Szikora János 2021-ben Ítélet és kegyelem címmel filmet rendezett a Sobor-műből. Szikszait Gáspár Sándor, Mansbartot Imre Krisztián, Haynaut Hirtling István alakította, a többi szereplőt a Vörösmarty Színház társulatának tagjai formálták meg.   

A kötet eddig három kiadásban jelent meg. Először 1985-ben a Móra Kiadónál, majd 1987-ben a Református Zsinati Iroda Sajtóosztálya publikálta. Nekem ez a példány van meg. 2018-ban az Alba Civitas Történeti Alapítvány és a Csákberényi Református Egyházközség adta ki. Az alapítvány gondozta 2013-ban Sobor Antal naplóját is, 2018-ban pedig a Wathay Ferenc életéről szóló Hosszú háború című regény újrakiadását, a szerző kiegészítései, törlései és javításai alapján átdolgozott szöveggel. Ez utóbbi két kötetről is olvashattok majd ajánlót, mint ahogy más Sobor-művekről a kerek évforduló kapcsán.  


A kötet adatai: Sobor Antal: Perelj, Uram! Református Zsinati Iroda Sajtóosztálya, Budapest, 1987.

Megjegyzések