Az epekórság árnyékában

 

A XX. század mellett egyik kedvenc történelmi korszakom a reformkor, az utóbbi években pedig kezdem felfedezni magamnak a női szerzőket is. Így esett a választásom nemrég Fábián Janka Cholera-naplójára. Népszerűségét mutatja, hogy nem volt egyszerű megszerezni, de szerencsére a községi könyvtárban, az új könyvek között megtaláltam.

A kisregény főszereplője Gruber Georgina, becenevén Zsini, aki a budai várban él családjával: apjával, nagyanyjával és húgával, Vilmával. Édesapja, Gruber Ottokár elismert cukrászmester, aki József nádoréknak is szállít. Az üzletet néhai felesége révén örökölte, aki a Schönemann pékcsaládból származott. Aki olvasott már korábban Fábián Jankától, nem lepődik meg rajta, hogy ezek az ősök egy másik művében szerepelnek. Számomra ez akkor derült ki, amikor utánanéztem a névnek. No, ezt is el kell olvasni - gondoltam rögtön. Így is lesz.

Visszatérve a történetre: Zsini 1831. július 15-én, tizenhetedik születésnapját követően kezdi el írni a naplót, amikor a rettegett kolera a fővárosban is megjelenik. Az édesapa, a hatóságokhoz hasonlóan szigorú zárlatot rendel el: a lányok nem hagyhatják el a házat, nem érintkezhetnek senkivel. Ettől kezdve ablakukból kíváncsian szemlélik, mi történik a környéken. Aggódnak nővérükért, a férjével és gyermekeivel Pesten élő Lujzáért és a Bécsben patikáriusnak tanuló Ignác bátyjukért is. Próbálnak híreket szerezni, ami a XIX. század első felében nem olyan könnyű. Persze az újságból tudnak tájékozódni, de szeretteikről szinte semmit nem tudnak. 

Aztán a félelmetes járvány megérkezik a Várba, Zsiniék szomszédságába is. A házat beárnyékolja a szomorúság, és markában tartja a félelem a megbetegedéstől. Elbeszélő hősnőnknek egyedül egy fiatalember rendszeres felbukkanása jelent vigaszt, még ha ez nem is jelent jót, hiszen az orvos segédjéről van szó, és ez ad számára reményt. Hogy találkoznak-e, mi történik a családdal, és mindeközben mit él át a város, sőt, az ország, mivel zárul a napló október 4-én, kiderül ebből a rövid, ám rendkívül tartalmas könyvből.

Fábián Janka stílusa remek, a történet olvastatja magát. Kiválóan összefoglalja a kor történéseit, és emellett részletes kórtörténetet is kapunk. Az Árvízi napló címet viselő folytatás, egy dedikált példány formájában, már a polcon várja a sorát. Hamarosan erről is beszámolok. 


A kötet adatai: Fábián Janka: Cholera-napló. Libri Kiadó, Budapest, 2021.

Megjegyzések