A reformátor és a nők

 

Már a Luther-regények olvasása idején egyértelmű volt számomra, hogy Cs. Szabó Sándor kiváló ismerője és elszánt kutatója a reformáció korának. A Kálvinról szóló életregény írása közben időről időre bepillantást engedett az érdeklődőknek a kézirat készítésének folyamatába.

Utóbbihoz kapcsolódóan - megjelenését sokan várják már - látott napvilágot a szerző saját kiadásában a Kálvin asszonyi szívekben című kis könyv, amely négy történetet mond el. Ezekben a történetekben négy, a hitújítóhoz szorosan kötődő nő sorsát ismerhetjük meg, miközben feltárul előttünk a hozzá fűződő kapcsolatuk is. Szeretet és féltő gondoskodás, házastársi kötődés, gyűlölet és harag egyaránt megjelenik a kötetben, a férfi-nő viszony különböző formái.

Mindegyik történetnek két főszereplője van: az édesanya, a hitves, a sógornő és a hitsorsos asszony mellett maga Kálvin a másik fő alak. A novellákat a szélsőségek jellemzik, ahogy a kort, amelyben játszódnak, legyen szó akár érzelmekről, akár indulatokról, vallásosságról vagy szenvedésről. Láthatjuk azt is, hogy a reformáció korában az egymás ellen küzdő felek bármilyen eszközt hajlandók voltak bevetni. Ez különösen Kálvin sógornője, Anne és Renée francia királyi hercegnő, asszonyként ferrarai hercegné történetében fontos, ahol a fizikai fájdalomokozást a meggyőzés eszközeként használják. Ismerős lehet ez a korábbi és akár a későbbi évszázadokból is. 

Cs. Szabó Sándor nagyon kíváncsivá tett, vajon hogyan jelenik meg ez a négy nőalak a megjelenés előtt álló nagyregényben. A Kálvin asszonyi szívekben - amely akár az Asszonyok Kálvin szívében címet is kaphatta volna - erőssége az, hogy rövid történetekben tár elénk teljes sorsokat. A cím mellett Molnár Máté borítógrafikája is rendkívül kifejező, olvasásra ösztönzi azt, aki kézbe veszi a könyvet.   


A kötet adatai: Cs. Szabó Sándor: Kálvin asszonyi szívekben. Magánkiadás, 2022.

Megjegyzések