Délre menekülni nem kell félnetek



A korábbi ajánlókból úgy tűnhet, hogy Benedek Szabolcs az egyik kedvenc kortárs szerzőm. És ez így is van. Nemrég jelent meg legújabb történelmi regénye, A spalatói boszorkány az Athenaeum Kiadó új sorozatában, az Időutazóban. Ugyanakkor került az olvasók kezébe a sorozat másik tagja, Miklya Luzsányi Mónika munkája. Hamarosan arról is beszámolok majd.

Szabolcs kötete délre, a mai Split városába kalauzol minket, pontosabban a 13. századi Spalatóba. A tatárjárás után majdnem két évtizeddel egy rejtélyes nő érkezik a Diocletianus császár által alapított tengerparti településre, ahol az uralkodó szelleme rendszeresen megjelenik. Az érthetetlen beszédű lány felbukkanása felkelti a két megbecsült polgár, Rogerius érsek és Tamás főesperes figyelmét, és megidézi Rogerius múltját. Az érsek elmondja emlékeit a főesperesnek azokról az időkről, amikor Tartarosz lovasai elárasztották és végigpusztították a Magyar Királyságot, még a király, IV. Béla is menekülni kényszerült.

Az érsek a börtönben felkeresi a boszorkánysággal vádolt lányt, hiszen ő érti a beszédét, és kíváncsi a történetére. A kettejük által elmondottak szörnyű tragédiákat tárnak fel előttünk, de a felperzselt falvak és városok, a legyilkolt tömegek mellett a túlélés mikéntjét is megismerhetjük, ahogy a királyi családot is elkísérhetjük kényszerű száműzetésének helyszíneire.

A regényben több elbeszélő mond el több történetet. Aki számunkra az egészet közvetíti, maga a szerző. Ő kalauzol minket a 13. századi Magyarországon, II. András, majd IV. Béla uralma idején, a római, majd a középkori Spalatóban és a mai Splitben, valamint környékén is, ehhez igazítva a nyelvezetet. Könnyed stílusát ezúttal sem hagyja el, a 13. századi és a modernkori részekben sem. Több idézetet és parafrázist olvashatunk ismert szerzőktől: irodalmároktól, történetíróktól, sőt dalszerző-szövegíróktól, zenészektől is. Az utolsó oldalon található felsorolásban mindenki olvashatja a neveket. A szöveg maga nem fejezetekből, hanem énekekből áll, ezzel is utalva Rogeriusnak a tatárjárás eseményeit leíró munkára, a Siralmas énekre.

Az első két kötetet látva az Időutazó sorozat izgalmasnak ígérkezik. A könyvek keményborítós, díszes kivetelben kerülnek az olvasók elé, hasonlóan Iglódi Csaba Dreher-szimfóniájához. Azért említem ezt az utóbbit, mert már egy ideje a polcomon áll, de még nem volt időm elolvasni. Ha ez megtörténik, készül róla ajánló is. A spalatói boszorkány esetében a szerző mellett köszönet illeti Jordán Gergely szerkesztőt és Földi Andrea borítótervezőt a kiváló munkáért.


A kötet adatai: Benedek Szabolcs: A spalatói boszorkány. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2023.

Megjegyzések