Keserű ébredés az amerikai álomból

 

Francis Scott Fitzgerald neve a magyar olvasók számára biztosan nem ismeretlen. Itthon legnépszerűbb regénye, A nagy Gatsby számos kiadásban jelent meg nálunk, például a VeloPress-P Kiadó Forintos remekművek sorozatában, Máthé Elek magyarításával. A könyv ismertségét a számos filmfeldolgozásnak köszönheti. Ezeket is érdemes megnézni.

No de most az alapmű a téma. Fiztgerald kötete 1925-ben látott napvilágot, központi témája az amerikai álom hajszolása és a felszínes csillogás alatt rejlő világ. A történet elbeszélője Nick Carraway, a fiatal pénzügyi szakember, aki Long Island-en bérel lakást. Az öböl túlsó partján sorakoznak a gazdagok villái, kastélyai. Az egyik fényűző ház tulajdonosa a közkedvelt, fényes partykat adó Jay Gatsby, aki gyanús üzleteket bonyolít, vagyonát is ennek köszönheti. És annak a fékezhetetlen vágynak, hogy az amerikai álmot beteljesítve meghódítsa Daisyt, Carraway unokatestvérét. Ám a lány képtelen várni, és egy másik férfivel, Tom Buchanannel köti össze az életét. A regény kezdőpontján ez a helyzet már adott, a történet részleteit a mű olvasása közben, Nickkel együtt ismerjük meg.

A műben rejlő feszültség a férjes asszony és az újgazdag férfi között feszülő érzelmek, a férj és a rendíthetetlen szerelmes közötti konfliktus, a jelen csillogása és az egykori nyomor, törvény és bűn, szeretet és gyűlölet mentén válik tapinthatóvá, míg az események végül tragédiába torkollnak. Fitzgerald műve kétségtelenül megrendítő és elgondolkodtató, az amerikai irodalom meghatározó alkotása. Nem egy könnyű nyári olvasmány, bár kellőképpen rövid, így talán nem viseli meg annyira olvasóját, mint egy hasonló történet kétszer vagy háromszor ekkora terjedelemben.  


A kötet adatai: Francis Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby. VeloPress-P Kiadó, Budapest, 1994.

Megjegyzések