A rabság évei


Miközben Péterfy Gergely regényét, a Kitömött barbárt olvastam, tudtam, hogy a Fogságom naplója, Kazinczy Ferenc műve sem maradhat ki az olvasmányaim közül. Amint az egyik könyvet letettem, máris kézbe vettem a másikat.

Kazinczy ebben a vékony kis kötetben 2387 napnyi fogságának történetét mondja el. A forrással kapcsolatban kétségeink nem lehetnek, hiszen a szerző az általa megéltekről, a bizonytalanságról, megpróbáltatásairól számol be a lapokon. A kihallgatásán, tárgyalásán és az évek sorám elhangzottakat eredeti nyelven adja közre, így a szövegben olvashatunk a magyar mellett német, latin és francia párbeszédeket, szlovák kifejezéseket. Ezek magyarítása a szöveget gondozó Szauder Józsefmé jóvoltából a Jegyzetekben kapott helyet. Szauderné mellett fontos a kötéstervet és a tipográfiai munkákat elkészítő Szántó Tibor neve is.

Az összesen 6 fejezetre osztott kötet a költő, nyelvújító zseni raboskodásának legfőbb helyszínei: Buda, Obrovic, Kufstein és Munkács köré épül, miközben olvashatjuk azt is, hogyan, milyen útvonalon és milyen körülmények között zajlott az utazás egyik helyről a másikra, mit élt át Kazinczy Martinovics Ignác és társai kivégzésekor, a kényszerű szállítások során és börtöneiben. Utóbbiakat rajzban is megörökítve megtudhatjuk, kikkel együtt raboskodott, kik voltak a cellaszomszédai és kik a többiek. 

Számomra pozitív, ahogy Kazinczy szenvedései és az intrikák, a börtönparancsnokok katonás keménysége mellett az emberiesség megnyilvánulásairól, például némelyik foglár irgalmáról, a hazafiúi összetartásról ír. Néha egészen szélsőséges érzelmek hatják át a történetet, a szeretettől a nyílt, engesztelhetetlen gyűlöletig. Beszámolót kapunk az olvasmányokról, az étkezésekről, a ruházkodásról, arról, ahogyan az államfoglyok, a politikai alapon bebörtönzöttek sínylődtek éveken át a 18. század végén, a 19. század elején. Azok, akiknek még 1848-ban, a 12 pontban is szabadon bocsátását követelte a forradalmi tömeg.



A kötet adatai: Kazinczy Ferenc: Fogságom naplója. Magyar Helikon - Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1976.

Megjegyzések