A gróf és a kisasszony


A tavaly olvasott Crescence után érdeklődve vártam Bakóczy Sára új regényét, a Délibábok korát. A Gold Book Kiadó jóvoltából nemrég hozzájutottam egy példányhoz, amit örömmel vettem kézbe. A kötet nem kevésbé izgalmas, mint az előző, története 1851 és 1861 között játszódik Magyarországon, Bécsben és a nyugati emigrációhoz kapcsolódó helyszíneken.

1849 augusztusa, a szabadságharc bukása után fontos politikusok, közéleti emberek hagyták el az országot, és vonultak kényszerű száműzetésbe. Többüket távollétében halálra ítélték, majd jelképesen kivégezték, köztük az ifjú Andrássy Gyula grófot is, aki nem tért haza konstantinápolyi küldetéséből, hanem Nyugat-Európába utazott. Hogy végül évekkel később a hazatérés mellett döntött, abban nagy szerepe volt itthonmaradt barátainak. Deák Ferenc mellett a kiegyezés előkészítésének egyik vezéralakja lett, 1867-től az ország miniszterelnöke. Hogy mi történt vele az emigrációban, miként lett belőle a "szép akasztott", a párizsi szalonok és a hölgyek kedvence, kiderül a regény első néhány fejezetében.

A másik történetszál Kecskeméten és környékén játszódik. Itt él szüleivel és testvéreivel Ferenczy Ida, Erzsébet császárné, később királyné majdani felolvasónője, egyben bizalmas barátnője, aki családja révén a valóságban is átélte a bujdosó forradalmárok és a titkos szervezkedések korát, a passzív ellenállás másfél évtizedét. Az ő fejezeteiben találkozhat az olvasó a császári hatóságok által bevezetett, a magyarpk által sokszor megszegett tilalmakkal, az aradi vértanúk tiszteletével, az ellenállás megannyi jelével.

Kettejük sorsa első találkozásukkor kapcsolódik össze. Ettől kezdve az események is egyre izgalmasabbak lesznek, a belpolitika felélénkül. Tanúi lehetünk a Habsburg-udvarral való viszony változásának, a politikai csoportok kialakulásának és ezek ellentéteinek, miközben a közös fellépés lehetőségeit latolgatják. Ami a haladókban közös: nem engednek a negyvennyolcból. S hogy vágyaik mennyire reálisak, arra utal a könyv címe. Akik abban reménykednek, hogy kivívhatják az ország függetlenségét és minden követelésüket érvényre juttarhatják, délibábokat kergetnek. Erre eszmél rá mások mellett az egymástól teljesen eltérő habitusú és felfogású gróf Széchenyi István és gróf Teleki László is, akik legalább olyan fontos szereplői a történetnek, mint Andrássy és Ida. 

Ebben a kötetben a két legfőbb szereplő közül a fiatal gróf hangsúlyosabban jelenik meg, de a várható folytatásban, ismerve valódi történetüket, Ferenczy kisasszony karaktere is legalább ilyen fontos lesz. Bakóczy Sára felkészült, olvasott, az általa megírt kort jól ismerő szerző, aki hősei mellett nagy figyelmet fordít környezetükre, kortársaikra, a körülöttük zajló fontos történésekre is. Hogy a regényben mi a valóság és mi az írói fantázia, megtudhatjuk az utószóból. A névmutatóban a közel 300 oldalon megjelenő valós személyek rövid életrajzait olvashatjuk. 

A könyv nyelvezete az adott korhoz jól illik, ám a szöveg a mai olvasó számára is teljesen érthető. Néhány kifejezés és helyszín azért magyarázatra szorult. Ezeket lábjegyzetben találhatjuk. A szöveget Békési József szerkesztette, a borítót Csikász Katalin tervezte.


A kötet adatai: Bakóczy Sára: Délibábok kora. Gróf Andrássy Gyula. Gold Book Kiadó, Debrecen, 2023.

Megjegyzések